Beurs27 mrt '13 08:12

Na Cyprus klopt Oekraïne op de deur

Auteur: Pieter van den Akker

Cyprus is gered, maar de volgende patiënt meldt zich alweer bij de dokter. Oekraïne is in de problemen gekomen en wil een noodlening van het IMF.

De regering van het land wil de komende dagen 15 miljard dollar lospeuteren. Dit terwijl het IMF in 2008 ook al bijsprong met een kleine 17 miljard dollar.

Aflossingsverplichtingen
ABN Amro-econoom Arjen van Dijkhuizen legt op BNR uit waarom het land wederom de hand ophoudt: "Oekraïne heeft een aantal problemen op het vlak van externe financiën. Ze hebben een omvangrijk tekort op de lopende rekening. Dat komt onder andere omdat ze een vaste munt willen handhaven. Ze moeten ook heel veel rente- en aflossingsverplichtingen nakomen dit jaar, zo'n 9 miljard dollar, waarvan een groot deel aan het IMF."

Al met al staan deviezenreserves van de centrale bank onder druk, vat Van Dijkhuizen samen. "Een nieuwe lening zou extra lucht verschaffen."

Wat het onderliggende probleem is? "Een niet optimaal functionerende economie, een vaste wisselkoers en er zit ook nog achter dat het land veel te hoge gasprijzen betaalt aan Rusland en hoge gassubsidies verstrekt aan huishoudens, waardoor de overheidsfinanciën onder druk zijn gekomen."

Eisen IMF
Het is volgens hem nog maar de vraag of het verzoek van Oekraïne wordt ingewilligd. "Ze hebben een matige 'track record' als het gaat om het uitvoeren van IMF-programma's. Het laatste programma liep begin 2011 stuk, omdat de overheid weigerde om gassubsidies aan huishoudens af te bouwen. En onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst zijn ook al een tijdje uitgesteld en aan de gang. Gelet op dit verleden zal het IMF weer duidelijke eisen stellen."

Gerelateerde artikelen