Beurs20 feb '14 14:10

Brood Bakker Bart ligt zwaar op de maag bij franchisehouders

Auteur: Harmen Simon Teunis

Winkeliers van Bakker Bart zijn boos. Ze moeten verplicht deeg inkopen bij moederbedrijf Bart's Retail, maar juist het moederbedrijf levert veel goedkoper deeg aan de concurrentie van Bakker Bart.

Image

De ruzie begon al in 2007. Sindsdien beloofde een nieuwe bestuursvoorzitter bij Bart's Retail beterschap, maar er is niets veranderd. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla.

Dirk Mostert van Zembla vertelt dat de winkeliers een claim willen indienen van 25 miljoen euro. "Dat komt ook wel omdat ze ontevreden zijn over een aantal andere zaken die spelen binnen de keten. Maar ze claimen de miljoenen omdat zij vinden dat ze te veel betalen voor het deeg dat zij verplicht moeten inkopen."

Mostert noemt het logisch dat de franchisenemers betalen voor het gebruik van de winkelformule. Maar dat ze meer betalen voor het deeg dan de concurrentie, gaat de winkeliers te ver. "De winkeliers betalen 8 procent van hun omzet voor reclamecampagnes, voor het onderhouden van het merk en voor de ontwikkeling van nieuwe broodjes. Dat is natuurlijk al behoorlijk wat. Maar zij vinden dat zij dan niet nog eens naast dat bedrag nog eens enorm moeten betalen voor het deeg."

Zembla heeft al verschillende keren geprobeerd contact op te nemen met Bart's Retail. "Aanvankelijk werd ons verteld dat ze niet voor de camera wilden reageren, dat hield men ook vol. Maar we mochten wel schriftelijke vragen stellen. Wij hebben dat vrij gedetailleerd gedaan over wat er speelt met het deeg. Toen veranderde men toch van gedachte en besloot men niet mee te werken aan de uitzending. Men zei dat er overleg was geweest met de franchiseraad."

"Daar zou je uit kunnen concluderen dat de franchisenemers niet mee willen werken aan de uitzending, maar die boze bakkers hebben zich nou juist verenigd in de vereniging van franchisenemers. En die zijn vooral boos."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen