Beurs27 jun '13 06:51Aangepast op 27 jun '13 08:46

Pomphouders: 'Laadpalen langs snelweg moeten weg'

Auteur: BNR Webredactie

Er mogen langs de snelweg géén snelle laadpalen voor elektrische auto's komen. Dat eist een groep zelfstandige benzinepomphouders in een kort geding tegen de staat. Ze vinden het oneerlijke concurrentie. Volgens de pomphouders zijn zij de enige die brandstof en energie mogen verkopen langs de rijksweg.

Volgens de pomphouders zijn zij de enigen die langs de rijksweg brandstof en energie mogen verkopen. De oliemaatschappijen hebben namelijk in een overeenkomst met de overheid afgedwongen dat zij tot 2024 exclusiviteit hebben op alle locaties langs de snelweg op het verkopen van brandstoffen (de benzinewet). Dit grijpen de benzinepomphouders nu aan om te betogen dat elektriciteit ook een brandstof is.

'Rare manoeuvre'
Petra van Stijn, voorzitter van belangenvereniging Beta van tankstations, vindt het oneerlijke concurrentie, omdat de exploitanten van de laadpalen geen huur hoeven te betalen. Zij zegt op BNR: "Ik vind het een rare manoeuvre om er opeens andere partijen bij te betrekken, terwijl de pomphouders langs de snelweg enorme investeringen hebben gedaan en hoge afdrachten betalen aan Waterstaat. Dan vind ik het een heel merkwaardige gang van zaken dat zich via de achterdeur nieuwe partijen aanbieden."

Van Stijn benadrukt: "De exploitanten moeten enorme bedragen betalen om hun tankstation te exploiteren, dus ze hebben heel hoge kosten en investeringen."

Eigen schuld
Guido van Woerkom, directeur van de ANWB, is het totaal niet met de pomphouders eens. "Er komt een nieuwe partij bij, omdat de bestaande brandstofleveranciers een beetje schouderophalend naar de ontwikkelingen hebben gekeken. Dan gaan andere ondernemers ermee aan de slag. Die moet je vervolgens niet gaan verwijten dat ze inspelen op marktkansen."

Volgens hem hebben de pomphouders te veel gekeken naar 'hun eigen bedoelinkje: het verkopen van brandstof'. "Dat is ook heel erg belangrijk, maar ik heb geen goed alternatief gehoord en het ondernemerschap in de elektrische sector moeten we ook stimuleren en belonen."

Milieu
Van Woerkom vindt dat de laadpalen er dan ook sowieso moeten komen. "Als je elektrisch rijden wil bevorderen, en dat willen we met het oog op het milieu en de luchtkwaliteit, dan moet er ook snel opgeladen kunnen worden. En de beste plek ervoor is langs de snelweg."

Geen commentaar
De groep van 26 pomphouders achter het kort geding was niet bereikbaar voor commentaar. De zaak dient over twee weken. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen