Beurs16 apr '14 19:45Aangepast op 17 apr '14 07:11

Yellen helpt Wall Street aan winst

Auteur: ANP Nieuws

De aandelenbeurzen in New York koersten woensdag hoger dankzij een aantal beter dan verwachte kwartaalcijfers, een stijging van de industriële productie en de toezeggen van Fed-president Janet Yellen om de economie te blijven steunen.

Zorgen over een escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne verdwenen naar de achtergrond.

Een klein uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger op 16.396 punten en de Nasdaq won 0,9 procent tot 4076 punten. De S&P 500 steeg ruim 1 procent tot 1859 punten en was dankzij een flinke winst voor Yahoo op weg naar de sterkste driedaagse opmars in twee maanden.

Vlak voor de openingsbel op Wall Street werd bekendgemaakt dat de industriële productie in maart met 0,7 procent is gestegen, waar economen in doorsnee rekenden op een plus van 0,5 procent. Bovendien steeg de bezettingsgraad tot 79,2 procent, het hoogste niveau sinds juni 2008.

Verdere groei
Naast de de toezegging van Yellen kwam er meer goed nieuws van de Fed. Uit het maandelijkse rapport over de stand van de Amerikaanse economie bleek dat de meeste regio's van de VS de afgelopen maand een verdere groei kenden.

Yahoo was een van de uitblinkers met een winst van 6,1 procent. Het internetbedrijf boekte in het eerste kwartaal meer winst en omzet dan analisten hadden verwacht. Het aandeel profiteerde daarnaast van de sterke resultaten die het Chinese internetbedrijf Alibaba bekendmaakte. Yahoo heeft een belang van 24 procent in Alibaba, dat binnenkort in New York naar de beurs gaat.

Johnson Controls
Johnson Controls steeg 1,5 procent nadat de grootste Amerikaanse fabrikant van auto-onderdelen had bekendgemaakt Air Distribution Technologies over te nemen voor 1,6 miljard dollar.

In negatieve zin vielen Bank of America (min 2 procent) en Linear Technology (min 4,3 procent) op. De op een na grootste bank van de VS leed in het eerste kwartaal een verlies als gevolg van een schikking rond de handel in hypotheken in de jaren voor de crisis. Ook de kwartaalcijfers van de chipproducent vielen tegen en bezorgden het bedrijf het grootste koersverlies sinds april 2013.

Gerelateerde artikelen