'Europese subsidiepotten kleden flag carriers volledig uit'
De politiek is grotendeels verantwoordelijk voor de opkomst van de low-cost carriers in Europa. Op de korte termijn leveren die misschien banen op, maar op de lange termijn kleed je de flag carriers volledig uit, zegt Reinier Castelijn, voorzitter van Vakbond De Unie, tegen BNR.
Lokale overheden worden ontzettend onder druk gezet om infrastructuur aan te leggen in ruil voor een luchtverbinding die voor werkgelegenheid zorgt, meent hij. "Die worden met Europees subsidiegeld op gesubsidieerde luchthavens neergezet. Daarmee kleed je als politici op de lange termijn de flag carriers volledig uit, alleen op de korte termijn ben je herkiesbaar omdat je werkgelegenheid creëert."
Veel bewondering voor de recente Franse pilotenstakingen kan Castelijn niet opbrengen. "Ik heb geen sympathie voor mensen die een bedrijf dusdanig schaden. De Unie is altijd een organisatie geweest die probeert door te praten waar de conflicten liggen. Boos gaan lopen stampen op het Malieveld, daar is nog nooit iemand beter van geworden. Ik snap wel dat mensen serieus genomen willen worden en ik denk dat Air France-KLM iets te rücksichtslos met een plan rond Transavia is gekomen. Dat daar wel een deel van de oplossing ligt, daar kan ik me wel iets bij voorstellen."
Gelijk speelveld
Brussel heeft gewoon toegestaan dat die olie-carriers Europa binnenvliegen terwijl ze de brandstofslang bij wijze van spreke gratis tot in de cockpit hebben liggen vanuit het Midden-Oosten." Van een gelijk speelveld is totaal geen sprake, meent Castelijn. "Als u mij zou vragen wat ik zou doen als ik directeur was van KLM, zou ik de eerste de beste Boeing parkeren in Den Haag en tegen Rutte en Asscher zeggen: 'los het even op'."
In alle scenario's die de afgelopen tijd de revue passeerden rond KLM, lijkt de variant met 7.500 ontslagen de meest reële, zegt Castelijn. Hoogste tijd voor KLM-CEO Pieter Elbers om duidelijkheid te scheppen, vindt hij. De top van KLM kan niet alle schuld in de schoenen geschoven krijgen van de aanstaande saneringen. "Aan de andere kant werkte de volledige top al bij KLM toen bedrijven als Easy Jet ontstonden, dus sinds de jaren '90 hebben zij geen oplossing weten te vinden voor de toekomst van KLM en daarom hou ik mijn hart vast voor wat er de komende weken op ons af gaat komen."
Lufthansa
KLM zou 'ground services' willen uitbesteden, wat zou inhouden dat het huidige personeel onder een andere vlag komt te werken. "En dat betekent andere arbeidsvoorwaarden en je kunt ervan uitgaan dat dat goedkoper is. Lufthansa heeft de technische dienst uitbesteed en een nieuw bedrijf neergezet. Daar werken dezelfde mensen als vroeger en dat is goedkoper voor het bedrijf."
Het gaat niet alleen om KLM-werknemers, als het aan Castelijn ligt. "Volgens mij is er een groot economisch vraagstuk: op het moment dat er bij KLM zoveel druk komt op het bedrijf dat het niet meer draaiende gehouden kan worden, heb je het ook over Schiphol dat zijn hub-functie zal verliezen. Of Air France als KLM of onder een andere naam op Amsterdam blijft vliegen doet er niet toe, het gaat om het behoud van werkgelegenheid."