Beurs13 feb '14 15:49

Personeel Tata Steel houdt protestmars uit onvrede over nieuwe CAO

Auteur: Pieter van den Akker

Personeelsleden van Tata Steel in IJmuiden houden aanstaande maandag een protestmars naar het hoofdkantoor van het staalconcern. Reden is de grote onvrede over de 'waanzinnige' voorstellen van het bedrijf voor de nieuwe CAO. Dat zegt Aad in ’t Veld van FNV Bondgenoten tegen BNR. Hij verwacht zo'n 500 mensen bij de mars.

"Hier kan ik helemaal niks mee. Dit is schandalig", antwoordt In 't Veld op de vraag hoe hij aankijkt tegen de CAO-voorstellen, die in handen zijn van BNR. Hij doelt in de eerste plaats op de aankondiging van Tata Steel dat het bedrijf 'de manier waarop het naar winst en kosten kijkt wil omdraaien'.

"In plaats van winst te zien als dat wat overblijft na aftrek van alle kosten, kijken we nu eerst naar de winst die we nodig hebben voor een gezonde bedrijfsvoering. Wat overblijft zijn de kosten die we ons kunnen veroorloven. Dit geldt ook voor personeelskosten", valt te lezen in het voorstel.

'Mensen als kostenpost'
De werknemers van Tata (het voormalige Corus) worden in deze voorstellen niet meer dan een nummer, vindt In 't Veld. "Dat heb ik ook gezegd. Je hebt grondstoffen, installaties en mensen nodig om staal te maken. Als je dan de mensen alleen maar als een kostenpost ziet en verder uitknijpt, gaan ze niet loyaal meewerken aan het produceren van staal. En dat is uiteindelijk het product waarmee je winst kan maken. Ik vind het dus een heel domme insteek."

Volgens In 't Veld is de voorgestelde nieuwe CAO wel een heel zuur 'presentje' voor het personeel. "Dit is zo denigrerend voor de werknemers. Ze rollen al jaren van de ene reorganisatie in de andere. En dat ondanks het feit dat dit jaar alle records qua productie zijn verbroken. Als cadeau mag je je CAO inleveren. Dit is echt onbehoorlijk."

Woest
Hij gaat verder: "De mensen zijn echt woest. Hier gaat niemand mee akkoord. Dus wij gaan niet over die voorstellen onderhandelen."

Gerelateerde artikelen