Beurs28 mei '13 17:21Aangepast op 28 mei '13 19:41

Mini laat niets los over de verwachte productie in Born

Auteur: Harmen Simon Teunis

De BMW-groep was vorig jaar de redder VDL NedCar in Born. Vanaf volgend jaar rollen er duizenden Mini's van de band. Toch zijn er nog veel vragen onbeantwoord. Hoeveel auto's wil Mini laten bouwen? En hoe lang?

Verslaggever Laurens Boven sprak daarover met de Duitse Mini-baas Kay Segler, die voor het eerst in Nederland is. Maar veel antwoorden kreeg hij niet. Segler wilde bijvoorbeeld niets concreets zeggen over welke modellen in Born worden gebouwd en hoeveel dat er zijn. "Zodra er geproduceerd wordt, komt er ook meer duidelijkheid over de aantallen. Dat is de filosofie van BMW. We leveren en daarna gaan we praten over de cijfers."

Segler geeft aan vertrouwen te hebben in de aantallen, hoewel dat vooral af hangt van het succes van de auto. "Alles hangt af van de verkoopcijfers. Het gaat bij Mini in het laatste decennium heel stabiel als het gaat over de verkoopontwikkelingen. We moeten nog zien hoeveel we er gaan maken op deze locatie. We zijn heel flexibel. Als je alleen maar denkt in volumes dan begin je vanuit een verkeerd perspectief. We beginnen vanuit de kracht van het merk en dan loopt de verkoop automatisch.”

Mini wil dus niet praten over concrete aantallen. Voor Segler is het hebben van een extra fabriek in Nederland meer een middel om de flexibiliteit te bereiken die de BMW-groep zoekt. "Het gaat erom de flexibiliteit te hebben om te kunnen reageren op de vraag. [...] Er is geen auto hetzelfde, dat is niet makkelijk. En je hebt werknemers van hoge kwaliteit nodig. We zijn er van overtuigd dat we die in Nederland kunnen vinden."

Segler noemt Nederland een diepgeworteld Mini-land. "Mini betekent niet klein. Het tweede wat iedereen weet is dat NedCar weer Mini’s gaat bouwen en daar zijn we trots op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen