Beurs20 nov '14 08:03

Investeerders laten Russisch staatspapier links liggen

Auteur: Pieter van den Akker

Een veiling van Russisch kortlopend staatspapier is mislukt. Er werd 8,5 miljoen euro opgehaald. Dat is minder dan 10 procent van wat de Russen hadden gehoopt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zo heeft Rusland er naast de dalende olieprijs en de ingestorte roebel een nieuw probleem bij. Volgens Nicolaas Kraft van Ermel, Ruslanddeskundige bij het Nederland-Ruslandcentrum, zegt dit iets over het gebrek aan vertrouwen in het land. “Het is in die zin een probleem dat het een route afsluit voor de Russische staat om geld binnen te halen."

'Onrealistische begroting'
Hij gaat verder: "Als je kijkt naar de begroting die voor volgend jaar voorligt, zie je dat die van een aantal parameters uitgaat waarvan je je kan afvragen of die realistisch zijn. Een van die parameters is bijvoorbeeld een olieprijs van 100 dollar. Nou ja, hij zit nu rond de 80 en er zijn prognoses die zeggen dat -ie wel eens naar rond de 70 dollar kan gaan. Dan zit je al met een gat in de begroting."

"Maar er wordt ook uitgegaan van een inflatie van rond de 5 procent. De inflatie in Rusland wordt nu geprojecteerd op 7,8 procent. Je ziet dus dat daar een probleem is. Er zijn Russische bedrijven die door sancties moeilijk aan geld kunnen komen, ze zijn naarstig op zoek naar geld."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen