Beurs24 jul '14 17:03Aangepast op 24 jul '14 17:28

Premier Oekraïne biedt ontslag aan

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft zijn ontslag aangeboden. Op 28 september volgen hoogstwaarschijnlijk nieuwe verkiezingen, zegt correspondent Stef Heinink.

Het vertrek van Jatsenjoek staat los van de vliegtuigramp, maar komt voort uit onenigheid over begrotingszaken. Voorstellen voor nieuwe wetgeving op het vlak van energie en meer geld voor defensie haalden de Rada (het Oekraïnse parlement) niet omdat de regeringscoalitie uit elkaar was gevallen.

"Wat voor opties hebben we als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd is over wetten, soldaten niet betaald kunnen worden, dat er geen geld is om geweren te kopen, dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen'', lichtte Jatsenjoek tegenover parlementariërs zijn beslissing toe.
 

En daarmee komt er maar geen einde aan de onrust in het land, zegt Stef Heinink is onze correspondent in Kiev. "Er gebeurt nogal veel de laatste tijd. De twee partijen hebben gezegd dat ze er niet langer mee doorgaan en ze willen de president de kans geven om gebruik te maken van zijn constitutionele bevoegdheid om nieuwe verkiezingen uit te schrijven."

En dat terwijl er nog een aantal belangrijke wetten moest worden aangenomen. Als binnen een periode van dertig dagen geen nieuwe regeringscoalitie gevormd is, wordt het parlement ontbonden en zijn verkiezingen onvermijdelijk, zegt Heinink. "Er is zelfs al een datum bekend, maar die is nog niet officieel bevestigd. Dat zou 28 september zijn, maar er moet dus nog een kleine slag om de arm worden gehouden als het parlement erin slaagt om alsnog een nieuwe regeringscoalitie te vormen. Maar dat is vrij onwaarschijnlijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen