Beurs3 jul '14 14:21

ECB wijzigt rente niet

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone deze maand ongewijzigd. Dat maakte de ECB donderdag bekend, na afloop van de maandelijkse vergadering over het monetaire beleid.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft daarmee op het historisch lage peil van 0,15 procent. De rente die banken krijgen op hun deposito's bij de ECB blijft min 0,1 procent. Dat betekent dat financiële instellingen moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen.

De ECB verlaagde de rente vorige maand in een poging de inflatie in de eurozone aan te jagen. Economen rekenden er al op dat er deze maand geen wijzigingen zouden worden doorgevoerd.

Eerder deze week bleek uit een eerste raming dat de inflatie in de eurozone in juni is gestabiliseerd op 0,5 procent. Daarmee blijft de geldontwaarding veel beperkter dan het door de ECB nagestreefde peil van iets minder dan 2 procent.

Om de kredietverlening in de eurozone te stimuleren kondigde de ECB vorige maand ook aan 400 miljard euro beschikbaar te stellen voor leningen aan financiële instellingen.

ECB-president Mario Draghi licht het rentebesluit vanaf 14.30 uur in een persconferentie toe.

Gerelateerde artikelen