Beurs13 mei '14 09:13Aangepast op 13 mei '14 09:46

AEX begint met winst

Auteur: ANP Nieuws

De Amsterdamse aandelenbeurs is vandaag met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten openden hoger in navolging van de nieuwe recordstanden op Wall Street en de positieve stemming op de Aziatische beurzen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent hoger op 404,96 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 664,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,2 tot 0,6 procent.

Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT Express met een winst van meer dan 4 procent na een adviesverhoging door de Amerikaanse bank JPMorgan. Telecomconcern KPN was de grootste daler met een verlies van 1 procent.

easyJet
Bij de kleinere bedrijven hoorde RoodMicrotec bij de grootste winnaars, met een plus van 10 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie ontving in de eerste maanden van 2014 veel aanvragen van klanten en verwacht daardoor dat de omzet dit jaar hoger zal zijn dan in 2013. .

In Londen leverde easyJet bijna 6 procent in. De luchtvaartmaatschappij leed in de eerste helft van het gebroken boekjaar opnieuw verlies. AstraZeneca won ruim 1 procent. De Amerikaanse farmaceut Pfizer werkt aan een verbeterd overnamebod op zijn Britse branchegenoot, nadat twee eerdere voorstellen werden verworpen.

Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp wist in het afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna 2 jaar weer winst te boeken. Ook verhoogde het concern uit Essen zijn winstverwachting voor het hele boekjaar. Het aandeel steeg ruim 5 procent in Frankfurt.

Airbus
In Parijs deed Airbus goede zaken met een koerswinst van 4,9 procent. De Europese vliegtuigbouwer profiteerde in het eerste kwartaal van de verkoop van duurdere vliegtuigen en van positieve wisselkoerseffecten. De omzet nam daardoor licht toe, terwijl de nettowinst nagenoeg verdubbelde.

De euro was 1,3770 dollar waard, tegen 1,3760 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 100,50 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 108,25 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen