Beurs17 dec '14 05:13Aangepast op 17 dec '14 06:26

EU-akkoord over witwassen

Auteur: ANP Nieuws

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt in de strijd tegen witwassen en belastingontduiking.

ANP
ANP

De partijen kwamen dinsdagavond onder meer overeen dat er een register komt dat zorgt voor meer inzicht in bijvoorbeeld brievenbusfirma's.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini kaartte de belastingontduiking vorig jaar aan in een rapport. Klanten van banken zijn vaak bedrijven. Daarom wilde het Europees Parlement een register om duidelijk te hebben wie er achter die bedrijven schuilgaan. Belastingontduikers, drugshandelaren, vervalsers en andere criminelen kunnen zich zo niet meer verstoppen.

De aanhouder wint
In eerste instantie wilden de Europese Commissie en de Europese lidstaten niet instemmen met het plan, maar dinsdag werd toch overeenstemming bereikt. Via het register kunnen overheden, journalisten en NGO's opzoeken wie er achter een brievenbusfirma zit. Sargentini: "De aanhouder wint, blijkt in dit dossier. Het is een mooie dag voor transparantie en een slechte dag voor diegenen die dachten in het geniep belasting te ontlopen.''

Gerelateerde artikelen