Beurs4 feb '14 15:53Aangepast op 4 feb '14 18:43

Nieuwe steun Grieken 'niet onwaarschijnlijk'

Auteur: BNR Webredactie

Een derde hulppakket voor Griekenland is 'niet onwaarschijnlijk'. Dat heeft minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem tegen RTL Z gezegd. Aan het einde van dit jaar loopt het tweede hulppakket aan Griekenland af.

Griekenland moet daarvoor wel de stappen zetten en de hervormingen doorvoeren die met de Eurogroep zijn afgesproken. Ook de Griekse begroting moet op orde gebracht worden. "Dan zijn wij bereid verder steun te bieden'', aldus Dijsselbloem. Hoe die eruit kan zien 'gaan we later zien'.

Nederland is in elk geval tegen kwijtschelding van een deel van de schuld. Wat Dijsselbloem betreft ligt het meer voor de hand om de Grieken een lagere rente te bieden of de looptijd op de leningen te verlengen. Kwijtschelden van schulden noemt hij 'niet verstandig'.

Het tweede hulppakket voor Griekenland is nog niet afgerond. Hier zijn volgens Dijsselbloem nog knopen te ontwarren en Griekenland moet nog stappen zetten, voordat nieuwe betalingen uit het tweede pakket kunnen worden overgemaakt.

Steunpakket
Afgelopen weekend meldde Der Spiegel dat Duitsland bezig is een nieuw steunpakket voor Griekenland voor te bereiden. Kwijtschelden zou tot de mogelijkheden behoren, net als nieuwe leningen van tussen de 10 en 20 miljard euro.

Dijsselbloem zei bij RTL Z verder dat hij zich goed kan voorstellen dat zijn voorzitterschap van de Eurogroep na de Europese verkiezingen 'in alle omvang op tafel komt'. Na de verkiezingen voor een nieuw Europarlement, eind mei, komt een aantal Europese topbanen vrij. Zo ook het voorzitterschap van de Europese Commissie, dat van de Europese Raad en van het Europees Parlement. Maar mogelijk ook de post die Dijsselbloem nu bekleedt.

Dijsselbloem is op die plek weliswaar tot de zomer van 2015 benoemd, maar weet dat Frankrijk en Duitsland een permanente voorzitter van de Eurogroep willen. Hij doet dat nu parttime, naast zijn Nederlandse ministerschap.

Gerelateerde artikelen