Beurs24 nov '14 10:23Aangepast op 24 nov '14 11:05

Ondernemersvertrouwen industrie groeit weer iets

Auteur: BNR Webredactie

Het vertrouwen van ondernemers in de Nederlandse industrie is in november verder verbeterd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 2,0 naar 2,4, en komt daarmee op het hoogste niveau sinds juni 2011.

Foto: ANP
Foto: ANP

In november zijn de industriële producenten een stuk positiever over de productie in de komende drie maanden en over de voorraden gereed product. De positieve stemming over de orderporterfeuille sloeg daarentegen om in een licht negatief oordeel, aldus het CBS. Ook over de economie in het algemeen zijn ondernemers minder optimistisch dan in oktober. Daarmee volgen zij de consument, die het in november ook al aanzienlijk somberder inzag dan een maand eerder.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, verklaart het optimisme uit het feit dat de industrie in brede zin een goed jaar achter de rug heeft. "Het begon in het eerste kwartaal van dit jaar en dat heeft in het tweede en derde jaar doorgezet. Ook het producentenvertrouwen blijft maar stijgen, dus over het algemeen zien ondernemers in de industrie het wel zonnig in."

De hoogste verwachtingen heeft Van Mulligen bij de raffinaderijen en de chemie, met een groei van zo'n 23 procent. En dat is belangrijk, voor een tak van de industrie die verantwoordelijk is voor zo'n beetje de grootste investeringen. Alleen in bedrijfstakken als de textiel en kledingindustrie zal nog sprake zijn van een lichte krimp, voorziet Van Mulligen. "Maar daar gaat het sowieso maar om hele kleine bedragen, dus dat zet niet zoveel zoden aan de dijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen