Beurs4 jan '13 13:51

Gluren bij de buren: flexwerkers moeten huren

Auteur: Thijs Baas

Een passend aanbod van huurwoningen is hét antwoord op de vastgelopen woningmarkt voor starters en flexwerkers. Elke maatregel om de koopwoningmarkt te stimuleren is onverstandig.

Dat zegt Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft, in reactie op het pleidooi van Bouwend Nederland-voorman Elco Brinkman op BNR om de Nationale Hypotheekgarantie uit te breiden. "Ik denk dat de heer Brinkman het nieuwe jaar begint met spookrijden."

In Duitsland wordt al sinds jaar en dag ingezet op voldoende aanbod van huurwoningen, meent Priemus. "Volg de markt in de huidige situatie, laat de koopsector een stapje terug doen en laat de start op de huurmarkt worden vergemakkelijkt. Bij onze oosterburen stijgen de koopprijzen weer, dus zo moeilijk is het niet."

Verschuiving
"De vraag naar woningen is enorm verschoven van kopen naar huren. Bij een flexibele arbeidsmarkt hoort de huurwoning, dus we moeten accepteren dat de koopsector een stapje terugzet. Die past prachtig in de vorige eeuw, toen de grootste opgave kennelijk was om de hypotheekschuld nog fors te verhogen en risico´s af te wentelen."

Van de grillen van de banken moet je in ieder geval niet afhankelijk zijn, waarschuwt de hoogleraar. "Wij willen gezamenlijk niet dat de banken meer risico's dragen maar juist minder, want daar zijn de problemen ooit mee begonnen. Als je flexwerkers en anderen aan de goede zorgen van de banken gaat toevertrouwen, kan iedereen op zijn vingers natellen dat dat enorme risico's oplevert."

Markt ontwricht
De verhoging van de grens van de Nationale Hypotheekgarantie naar 350.000 euro heeft volgens Priemus de hele markt ontwricht. Daarom juicht hij het kabinetsbeleid toe om de grens weer te verlagen. "Het moet echt een aanvulling zijn. De heer Brinkman heeft er kennelijk moeite mee dat kopen niet gekoppeld wordt aan schulden, maar dat we kopen meer en meer koppelen aan sparen en aflossen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen