Beurs22 aug '13 19:27

Aflossen of sparen? De afloswijzer wijst je de weg

Auteur: Thijs Baas

Veertig procent van de huizenbezitters twijfelt over aflossen van de hypotheek, of in plaats daarvan sparen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van ING.

De bank heeft op internet de afloswijzer gelanceerd, een test die antwoord moet geven op de vraag wat het verstandigst is. Voor Gerard Hormann, schrijver van het boek Hypotheekvrij, is het zonneklaar. "Toen wij van ons aflossingsvrije deel van de hypotheek af waren, dat was in mei, heb ik in de tuin vuurwerk afgestoken."

Hormann houdt tegenover BNR dan ook een vurig pleidooi voor aflossen. "Aflossen is de beste manier van sparen; je huis wordt echt van jezelf. Het zorgt voor gemoedsrust, het zorgt voor een goede nachtrust, je verkleint het risico op een restschuld en je kunt mogelijk eerder stoppen met werken. Als mensen echt een beetje fanatiek gaan bezuinigen, dan zullen ze zelf ook verrast zijn hoeveel geld je kunt overhouden zonder op water en brood te hoeven leven."

AOW volstaat
Bovendien, betoogt Hormann, kun je na aflossing van je huis financieel makkelijk af met je AOW. "Dan kun je makkelijk rondkomen, want je woonlasten zijn dan helemaal weggevallen. Je kunt heel pietepeuterig gaan kijken wat je netto aan hypotheekrente betaalt en welke rente je van de bank krijgt, maar dat zijn eigenlijk een soort rekensommetjes van voor de kredietcrisis, toen we onze overwaarde nog verzilverden."

Inmiddels gaat het om heel andere zaken, zegt Hormann. "Als je eenmaal geld gebruikt om af te lossen, kun je dat niet meer ergens anders voor gebruiken. Dan kun je niet in de verleiding komen om toch maar een reis naar Amerika te maken of een cabrio te kopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen