Beurs24 mrt '14 07:56

'Draijer opmerkelijke keuze voor Rabobank'

Auteur: Thijs Baas

Wiebe Draijer is de beoogd nieuwe directievoorzitter van de Rabobank. De 48-jarige werktuigbouwkundig ingenieur is nu nog voorzitter van de Sociaal Economische Raad.

Een opmerkelijke keuze, meent Pieter Couwenbergh van het Financieele Dagblad. "Je zou verwachten dat Rabobank kiest voor een bankier met veel ervaring in het leiden van grote en complexe organisaties. Draijer is een hele intelligente man, maar hij voldoet niet aan deze twee profielen."

In feite zet de bank dan ook een stap terug in de tijd, meent Couwenbergh. "Vroeger hadden ze Herman Wijffels. Daarna hebben ze echt een bankiersduo gekozen met Bert Heemskerk en Hans ten Cate en nu gaan ze eigenlijk weer gerug naar hun wortels. Zoals Wijffels het zegt: 'we zijn een maatschappelijke organisatie die bankiert, en we zijn geen bank die geworteld is in de samenleving', dus hij draait het om en het lijkt erop dat de huidige raad van commissarissen dat met Wijffels eens is."

Het vertrek van Draijer bij de SER lijkt mede ingegeven door onvrede over wat de raad voor elkaar krijgt. "Ze hebben de afgelopen zeven maanden niet plenair vergaderd. Dus de afgelopen zeven maanden hebben ze geen voorstellen gehad waarover ze moesten stemmen en het kabinet maakte het afgelopen jaar ook niet de indruk dat ze zich veel aan de SER gelegen liet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen