Beurs17 apr '14 22:25Aangepast op 18 apr '14 06:29

Wall Street rustig richting paasweekeinde

Auteur: ANP Nieuws

De aandelenbeurzen in New York schommelden op de laatste handelsdag voor het paasweekeinde rond de slotstanden die woensdag werden bereikt.

EPA
EPA

Beter dan verwachte kwartaalcijfers van industrieel conglomeraat General Electric (GE) boden tegenwicht aan tegenvallende resultaten van IBM en Google.

De S&P 500 zette de beste weekprestatie sinds juli vorig jaar neer. De index werd daarbij ook gesteund door wegebbende zorgen over een escalatie van de crisis in Oekraïne.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 16.408,54 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1864,85 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 0,2 procent tot 4095,52 punten.

Omzet gedaald
GE (plus 1,7 procent) maakte donderdag bekend dat de omzet in het eerste kwartaal licht is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, door lagere inkomsten bij de financiële tak van het bedrijf. GE, dat vanwege zijn enorme scala aan activiteiten geldt als een barometer van de Amerikaanse economie, behaalde 8 procent meer omzet bij zijn industriële onderdelen, terwijl de inkomsten bij GE Capital juist met 8 procent daalden. De totale omzet daalde 2 procent op jaarbasis.

Morgan Stanley (plus 2,9 procent) wist de winst dankzij een gunstig beursklimaat 55 procent op te voeren. De bank profiteerde niet alleen van de handel in aandelen maar ook van dienstverlening daaromheen. Morgan Stanley is 's werelds grootste aandelenmakelaar.

Tegenvallende resultaten
IBM (min 3,3 procent) en Google (min 3,7 procent) presenteerden woensdag na het slot op Wall Street tegenvallende resultaten. Voor IBM wordt het steeds moeilijker om aan de winstdoelstelling voor dit jaar te voldoen, terwijl analisten er bij Google aan twijfelen of het internetbedrijf een inhaalslag weet te maken op de advertentiemarkt voor mobiele telefoons. Google heeft daar sterke concurrentie van onder meer Facebook.

UnitedHealth Group werd 3,1 procent lager gezet na tegenvallende kwartaalcijfers. Het bedrijf profiteerde de afgelopen jaren van het sociale verzekeringsprogramma Medicare, maar daar wordt nu op bezuinigd.

Fors onderuit
Financieel dienstverlener Western Union (min 5 procent) ging evenals Moneygram (min 17,7 procent) fors onderuit nadat Wal-Mart had aangekondigd een eigen overboekservice te beginnen.

De euro was 1,3813 dollar waard, tegen 1,3830 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 104,47 dollar. De prijs voor Brentolie steeg 0,1 procent op 109,72 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen