Beurs10 dec '12 07:57

Black Friday, maar dan op maandag

Auteur: Pieter van den Akker

Goeie kans dat u vandaag uw kerstcadeautjes online gaat kopen. Het is de 'Black Friday' van de webwinkels - maar dan op maandag. Online shops verwachten de hoogste omzetten van het jaar.

Deze dag, Cyber Monday, moet worden gezien als een reactie op Black Friday in de VS, zegt partner-directeur Johan Keurentjes van e-commerce-specialist De Nieuwe Zaak. Hij legt op BNR uit: "Dat komt omdat mensen op hun werk met een betere internetverbinding konden winkelen. Ik geloof niet dat dat tegenwoordig nog echt van toepassing is, maar de Amerikaanse brancheorganisatie voor online retailers heeft in navolging van Black Friday Cyber Monday gecreëerd in de VS."

Koopjes, gratis verzendingen
De Amerikaanse Cyber Monday viel dit jaar op 26 november, gaat Keurentjes verder. "Die dag is er voor 1,6 miljard euro, bijna 2 miljard dollar verhandeld op een dag. Dat is de 'grootste' dag qua online omzetten in de Verenigde Staten. Dat komt omdat na Thanksgiving, dat is de donderdag ervoor, de retailers beginnen met koopjes en het aanbieden van gratis verzendingen. Dat alles om de verkoop in aanloop naar kerst te stimuleren."

Nog geen hype
Winkeliers in Nederland kennen we al langere tijd een piek in de tweede week nadat Sinterklaas is aangekomen. Keurentjes: "Een echte 'mega maandag' bestaat (nog) niet, omdat de retailers dat nog niet hebben opgepikt. En het wordt met name gecreëerd door de aanbiedingen en de aandacht die daar vanuit online retailers voor is. Die hele hype is er nog niet echt. In Europa wordt vandaag 565 miljoen euro omzet verwacht, ongeveer een derde van wat er in de VS gebeurt. Terwijl de totale online omzet in een jaar ongeveer gelijk is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen