Beurs23 nov '12 18:46

Mooi slot na turbulente beursweek

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurzen in New York stevenden vrijdag af op hogere slotstanden, na een korte handelssessie in verband met feestdagen.

Donderdag waren de Amerikaanse markten al de hele dag gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day. De vrijdag na Thanksgiving Day staat bekend als 'Black Friday'. Veel Amerikanen zijn nog vrij en gaan massaal op zoek naar koopjes voor de feestdagen. De handelsvolumes bleven dan ook beperkt.

Dow 0,9 procent hoger
De Dow-Jonesindex noteerde ongeveer een half uur voor het slot 0,9 procent hoger op 12.956 punten. De brede S&P 500 klom ook 0,9 procent tot 1404 punten en technologiebeurs Nasdaq won 1,1 procent tot 2959 punten.

De focus van de beleggers was vooral gericht op het begin van het voor de detailhandel belangrijke seizoen van de kerstinkopen in de Verenigde Staten. Detailhandelsgigant Wal-Mart noteerde 1,6 procent in de plus.

Technologie
Ook technologieaandelen, die de laatste tijd flink waren afgestraft, deden het goed. BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) profiteerde van optimisme over het slagen van de introductie van het nieuwe model, de BlackBerry 10, begin volgend jaar. Het aandeel won maar liefst 14 procent.

Het zwaarwegende Microsoft hielp de Nasdaq vooruit met een plus van 2,2 procent. Softwareconcern Oracle noteerde 1,5 procent in de plus.

Beleggers op Wall Street waren ook iets optimistischer over een oplossing voor de Griekse problemen, nadat vrijdag uitlekte dat de Europese Unie en het IMF werken aan een compromis over de Griekse staatsschuld.

Euro noteerde 1,2975 dollar
De euro noteerde een stand van 1,2975 dollar, tegen 1,2960 dollar rond het slot van de Europese beurzen. Amerikaanse lichte olie werd 1 procent duurder op 88,20 dollar per vat. Brentolie steeg 0,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen