Beurs23 nov '12 21:05Aangepast op 23 nov '12 22:01

Ondanks protesten beste Black Friday ooit

Auteur: Pieter van den Akker

Ontevreden werknemers van Wal-Mart hebben een van de drukste winkeldagen van het jaar gekozen voor hun protest, maar de keten had toch de beste Black Friday ooit.

Dat liet de grootste detailhandelsketen van de VS vrijdagavond weten. De dag na Thanksgiving Day staat in Amerika bekend als Black Friday. Veel Amerikanen zijn nog vrij en gaan massaal op zoek naar koopjes voor de feestdagen.

Ontevreden over salaris
De grote ketens hebben veel speciale aanbiedingen voor deze dag. Een groep werknemers van Wal-Mart, georganiseerd onder de vlag Organisation United for Respect at Wal-Mart of OUR Wal-Mart, is al langer ontvreden over het salaris en de arbeidsvoorwaarden die het bedrijf biedt.

Volgens de groep staakten vrijdag 'honderden en honderden werknemers'. Wal-Mart noemde deze cijfers 'flink overdreven'.

Wal-Mart probeerde vorige week zonder resultaat de stakingen te blokkeren door een klacht in te dienen bij de nationale vereniging voor arbeidsrelaties.

1,3 miljoen tv's verkocht
De winkelgigant zei vrijdag in de eerste uren meer dan 1,8 miljoen handdoeken, 1,3 miljoen televisies en 1,3 miljoen poppen te hebben verkocht. Volgens de Nationale federatie van winkeliers zullen dit lange weekeinde 147 miljoen Amerikanen een bezoek (virtueel of fysiek) brengen aan een winkel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen