Beurs20 nov '14 06:23

'Problemen tuinbouw komen niet door Rusland'

Auteur: BNR Webredactie

Het overschot aan groente in Europa waar de Nederlandse tuinbouw veel last van heeft, is niet zozeer het gevolg van de boycot door Rusland. De belangrijkste oorzaak is het gunstige weer in de eerste helft van het jaar. Dat schrijft het economisch bureau van ABN AMRO donderdag in een rapport.

"Door de afkondiging van de Russische boycot is de daling van de opbrengstprijzen alleen verergerd'', aldus de bank.

Gunstig weer
De groenteteelt kwam dit voorjaar veel sneller op gang dan normaal. Het gunstige weer zorgde zo voor overproductie, met als resultaat dat de prijzen op de markt al snel flink omlaaggingen. Uit cijfers blijkt ook dat Nederland in de eerste 9 maanden van dit jaar 6 procent meer groente uitvoerde dan vorig jaar.

Ook de uitvoer naar Rusland startte voortvarend. Die lag tot en met september op jaarbasis ruim 40 procent hoger. Dit ondanks het feit dat de Russische importstop al sinds begin augustus van kracht is.

Prijsdaling komkommers, paprika's
Daar staat tegenover dat de prijzen voor komkommers en paprika's dit seizoen tot nu toe gemiddeld 20 tot 30 procent lager liggen dan vorig jaar. Dat betekent een daling van ruwweg 10 tot 30 procent vergeleken met het meerjarig gemiddelde.

De deskundigen bij ABN AMRO wijzen er verder op dat de Nederlandse glasgroentesector vanwege slechte bedrijfsvoering al jaren kampt met te lage opbrengstprijzen. Vooral de toegenomen schaalvergroting van telers en een gebrek aan onderscheidend vermogen tussen bedrijven onderling zijn hier debet aan. "De Russische boycot wordt nu aangehaald als de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overstromen, maar de kern van het probleem zit dieper'', staat in het rapport.

Er komen Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, een aantal conclusies bekend voor. "Inderdaad, van het voorjaar was het relatief zacht weer dus de productie in Spanje liep lang door. Dus dit seizoen is al slecht begonnen voor de vruchtgroenten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen