'Shell moet stoppen met schaliegaswinning'
De nieuwe baas van Shell moet het winnen van schaliegas stoppen. Milieudefensie en buitenlandse zusterorganisaties pleiten daar vandaag voor bij de algemene aandeelhoudersvergadering van het Brits-Nederlandse bedrijf.
Topman Peter Voser heeft eerder deze maand aangekondigd dat ie in de eerste helft van komend jaar met pensioen gaat. Een mooi moment om ook schaliegas uit te zwaaien, meent Milieudefensie.
Als Peter Voser over een jaar vertrekt bij Shell, is dat de uitgelezen kans het roer om te gooien, bepleit campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie: "Peter Voser heeft gezegd dat hij gaat vertrekken en dat creëert misschien ruimte voor een nieuw beleid op internationaal niveau bij Shell."
Dat Milieudefensie af wil van schaliegas is geen nieuws. Bij de winning wordt op grote diepte en onder hoge druk water en chemicaliën in steenlagen gespoten. Uit de scheurtjes die daardoor ontstaan wordt het schaliegas gewonnen.
Amerika
In de Verenigde Staten gebeurt het al op grote schaal. Volgens Lise Brenner van de anti-schaliegas beweging in New York is men daar gestart zonder na te denken over de gevolgen. "Er is geen echte aandacht geweest voor wat dit zou kunnen betekenen voor luchtvervuiling en watervervuiling: daar is geen onderzoek naar gedaan. Ook zijn burgers niet gewaarschuwd voor de risico's."
Grote speler
Dat de schaliegasrevolutie de Amerikaanse economie een boost geeft, wordt betwijfeld door Brenner. En de anti-schaliegas beweging richt nu de pijlen op Shell. Brenner: "Shell is één van de grote spelers in schaliegaswinning. Ook zijn ze één van de grote spelers in Pennsylvania."
Keerpunt
De wisseling van de wacht aan de top van Shell, moet wat campagneleider Ritsema van Milieudefensie betreft een keerpunt worden. "Ik hoop dat het beleid is dat Shell weg beweegt van investeringen die schadelijk zijn voor het klimaat en die heel veel lokale milieuschade aanrichten. En teruggrijpt op iets waar ze een paar jaar geleden mee bezig waren, namelijk investeringen in duurzaamheid. Dan hebben we het over windenergie en zonenergie", legt Ritsema uit.
En hij vervolgt: "Shell kan het natuurlijk wel. Ze weten dondersgoed dat klimaatverandering een probleem is, als ze doorgaan op de manier waarop ze nu mee bezig zijn ze het probleem erger maken en dat het ook anders kan. Ze hebben daar het geld en de middelen voor. Het zou een mooie uitdaging zijn voor een nieuwe ceo om dat op te pakken. Dus in plaats van fossiele brandstoffen die het milieu vernietigen, gewoon iets doen wat een constructieve bijdrage vormt, zowel economisch als milieu. En dat is duurzame energie."
Onderzoek Kamp
In Nederland wordt nog niet naar schaliegas geboord. Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen en minister Kamp van Economische Zaken laat op dit moment onderzoek uitvoeren naar de winning. Voor de zomer moet dat onderzoek klaar zijn.
"Wij willen graag wijzen op het grotere plaatje met schaliegas. Natuurlijk gaat het ons om Nederland, maar het gaat ons er ook om, dat je niet op wereldschaal een gigantisch klimaatprobleem moet creëren door overal naar schaliegas te gaan boren", aldus Ritsema.
Debat
Aanstaande donderdag is het BNR debat De Nieuwe Wereld over schaliegas. Klik hier voor meer informatie.