Apple doet niets verkeerd, zegt Apple
Het vermijden van belastingaanslagen via internationale sluipweggetjes komt nu ook Apple op kritiek te staan. Amerikaanse Senatoren vielen gisteren Apple topman Tim Cook aan op de vermeende belastingontwijking. Maar Cook wees alle kritiek van de hand: "Apple doet niets verkeerds."
Door Reinout van Wagtendonk
In een tijd van enorme begrotingstekorten en een nog steeds niet florrisante economie steekt het Amerikaanse belastingbetalers helemáál dat grote Amerikaanse bedrijven wegkomen met belastingvermijding ter waarde van honderden miljarden dollars. Niet ontduiking, vermijding: legaal maar moreel misschien niet lekker. En dus werd de hoogste baas van de grootste Amerikaanse multinational met een dubieuze belastingreputatie door Senatoren op het matje geroepen: CEO Tim Cook van Apple.
"Ze zijn één van de bedrijven met het grootste gedrag aan geld in het buitenland, vanwege het succes van de iPhone", zegt Michael Knoll van het Center for Tax Law and Policy, waar ze academisch onderzoek doen naar de gevolgen van belastingbeleid.
Ierland
Omdat de Amerikaanse vennootschapsbelasting door Amerikaanse multinationals als onterecht hoog wordt ervaren vinden ze manieren om hun in het buitenland door buitenlandse dochters verdiende geld buiten de VS te houden. In het geval van Apple is Ierland bijvoorbeeld een bestemming waar veel van hun geld geparkeerd staat en heel laag wordt belast
Nogmaals: helemaal legaal, benadrukte topman Cook gisteren tijdens de hoorzitting over deze praktijken. De CEO liet bovendien fijntjes weten dat Apple door hun in de VS verdiende miljarden evengoed een grootbetaler aan Washington is.
100 miljard dollar
Maar dat is niet het hele verhaal. De internationale sluipwegen die Apple en andere Amerikaanse multinationals kunnen bewandelen, dankzij de door de politiek geschreven belastingwetgeving, hebben de Amerikaanse schatkist in het geval van Apple zo’n 100 miljard dollar gekost. Onder andere de Republikeinse Senator John McCain sprak daar gisteren schande van.
"De topmannen van Apple herinneren het publiek eraan dat het bedrijf waarschijnlijk de grootste belastingbetaler van de Verenigde Staten is. Echter, dezelfde leidinggevenden vertellen niet het andere, minder aantrekkelijke feit: Apple is ook een van de grootste belastingontduikers van Amerika", zei McCain.
Schijnheilige onzin
Het merendeel van de politici toonde zich er verontwaardigd over dat Apple van legale mazen in de wet gebruik maakt om de winstrekening te spekken ten koste van de Amerikaanse belastingbetaler. Maar dat is volgens de libertarisch rechtse Senator Rand Paul 'schijnheilige onzin': "Wij hebben zelf de belastingstructuur opgesteld die het mogelijk maakt dat Apple dit kan doen. Zij zijn het verplicht aan hun aandeelhouders om zo efficient mogelijk met hun belastingafdracht om te gaan."
Stelsel op de schop
Senator Paul, zijn collega Senatoren en ook Apple CEO Tim Cook zijn het er vanuit hun geheel verschillende gezichtspunten wel allemaal over eens dat het Amerikaanse belastingstelsel op de schop moet. Maar wanneer dat ooit gaat gebeuren in de gepolariseerde politiek in Washington..?