De boeren zeggen dat Shell de leidingen niet op tijd verving en het onderhoud en de beveiliging zouden volgens hen ondermaats zijn. Ook willen de vier, van wie er een inmiddels is overleden, een schadevergoeding.
Shell vindt dat het niet verantwoordelijk kan worden gehouden. De vervuiling wordt grotendeels veroorzaakt door criminaliteit, oliediefstal en illegale raffinage, betoogde de oliereus. Die diefstal zou neerkomen op 150.000 vaten per dag.
Sabotages
“Het ligt niet zomaar voor de hand dat de boeren een kans hebben. De rechtbank heeft al in een tussenvonnis van 14 september 2011 bepaald dat nog onvoldoende is aangetoond dat die lekkages niet door sabotages zijn veroorzaakt. Shell heeft door videomateriaal aangetoond dat die sabotages buiten hun toedoen tot stand zijn gekomen en dat er wel degelijk opruimwerkzaamheden hebben plaatsgevonden.” Dit zegt Geert Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht, tegen BNR.
Status quo
"De zaak is een status quo die al 50 jaar duurt”, legt Hendrik Slotte, hoofd rampenbestrijding van het milieuprogramma van de Verenigde Naties, uit tegenover BNR. De VN bracht vorig een vernietigend rapport uit over de rol van Shell bij de olieramp, die al speelt sinds de jaren ’60.
Twee jaar deed de VN onderzoek en de uitkomsten werden door alle partijen omarmd. Shell beloofde beterschap maar het leverde uiteindelijk niets op.
Fonds
In het zogenaamde UNEP-rapport werd aanbevolen een fonds op te richten waarin Nigeria en Shell een miljard dollar zouden stoppen. Met dat geld zou de komende vijf jaar de olievervuiling in de Nigerdelta worden aangepakt, maar van dat fonds kwam niets terecht. Zegt Tony Attah van Shell.
Volgens Attah is de Nigeriaanse regering nu aan zet. Maar die wijzen dan weer naar Shell.
De maat is
Voor milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren is de maat in ieder geval vol. Ze eisen schoonmaak van hun akkers en onderhoud van de olieleidingen. Ook eisen de boeren een schadevergoeding. Het is voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor milieuschade in het buitenland. Vandaag beslist de rechter dus of dit wordt toegewezen.