Op energiegebied zitten Nederland en Rusland niet stil. Het Russische oliebedrijf Gazprom gaat samen met Shell op zoek naar schalieolie in Siberië en het poolgebied. Daarnaast gaat de gastak van Gazprom contracten aan met de Gasunie. Het komt allemaal samen in het bezoek van Poetin, die maandag een bezoek brengt aan de bouwplaats van een olieterminal in Rotterdam.
Schiferlie, olie en gas-expert bij TNO, legt uit dat het economisch belang voor Nederland groot is. "Op dit moment komt ongeveer 9 procent van de staatsinkomsten uit gaswinning. Er wordt natuurlijk wel voorzien dat dit gaat teruglopen, doordat de opbrengsten uit kleine velden terugloopt."
Het aanhalen van de banden met Rusland en bedrijven als Gazprom kan daarom dus lucratief zijn. "Dit zou daar een flinke bijdrage in kunnen leveren. Het wordt ook berekend dat het 136.000 manjaar aan banen oplevert en 20 miljard euro aan afgeleide economische activiteit. Als je het zo bekijkt is het voor de Nederlandse economie en de Staat vrij lucratief."
Gasrotonde van Europa
Nederland heeft namelijk de ambitie om de zogeheten gasrotonde van Europa te worden. Een overheidsambitie die een aantal jaar geleden gestart is, zegt Schiferlie. "Het risico is groot dat de opbrengst uit de
kleine velden in Nederland in de toekomst afneemt. En Nederland wil graag
fungeren als een gasdoorvoerland."
Wat Nederland juist zo geschikt maakt als doorvoerland is de locatie en de kennis en infrastructuur op het gebied van gas. Maar die rotonde is nog niet helemaal af. Schiferlie legt uit dat TNO intensief betrokken is bij onderzoek op dat gebied. "Bijvoorbeeld op LNG-techonologie (vloeibaar aardgas, red) gebeurt veel. Er is een grote LNG-terminal gebouwd in Rotterdam om ook nog een andere bron van aanvoer te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld LNG ) uit landen uit Qatar."
Concrete voorbeelden
Maar hij noemt ook enkele concrete voorbeelden waarom wij juist zo goed kunnen fungeren als doorvoerland. "Je hebt een gastraject op het gebied van gasopslag,
waarbij je dus pieken in vraag en aanbod kan opvangen. En wij zijn vrij actief
in een systeem waarbij gas van verschillende bronnen en andere samenstellingen
toch efficiënt in één netwerk kunt transporteren. Er gebeurt zowel qua
infrastructuur als onderzoek vrij veel in Nederland."