Beurs31 mrt '14 16:54Aangepast op 31 mrt '14 17:32

Hervormen en bezuinigen of de teugels laten vieren?

Auteur: Sjors Rodenburg

Vandaag werd bekend dat het overheidstekort in 2013 voor het eerst in vijf jaar onder de Europese eis van drie procent is uitgekomen. Bovendien groeide de economie met bijna een procent in de laatste drie maanden van vorig jaar.

Kunnen we de teugels laten vieren nu het wat beter gaat met de economie?
Kunnen we de teugels laten vieren nu het wat beter gaat met de economie? (ANP)

Kunnen we de teugels een beetje laten vieren nu het steeds beter gaat met de Nederlandse economie? Of moeten we doorgaan met hervormen en bezuinigen om een begrotingsevenwicht te krijgen?

‘Doorgaan met hervormen’
Premier Mark Rutte wil vooral het beleid van zijn kabinet vasthouden, zegt hij tegen BNR. “Drie procent is het maximale tekort dat we in Europa van elkaar accepteren. Uiteindelijk is natuurlijk het doel dat de begrotingen naar een evenwicht gaan.”

Door het jaarlijkse tekort van de afgelopen jaren, is de staatsschuld alleen maar gegroeid, zei Rutte. “De staatsschuld is inmiddels opgelopen tot zo’n 450 miljard euro. Daar betalen we heel veel rente over. Dus het is van heel groot belang dat we nu koers houden, doorgaan met hervormen en doorgaan met het op orde brengen van de overheidsfinanciën.“

‘Hou op met bezuinigen’
Maar Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën aan Tilburg University, vindt dat we de afgelopen jaren meer dan genoeg bezuinigd hebben. “Ik zou zeggen: hou daar nu eens mee op! De Nederlandse economie groeit voornamelijk door de groeiende wereldhandel. We doen het binnenlands slecht omdat we ontzettend veel aan het bezuinigen zijn.”

Volgens de hoogleraar moet het kabinet ervoor zorgen dat consumenten meer te besteden hebben. “De belastingen moeten omlaag en de lonen moeten omhoog”, stelt Verbon. “Dat zijn maatregelen waardoor mensen meer kunnen besteden. Dan krijg je ook meer groei en gaat het financieringstekort nog meer omlaag.”

‘Schulden aflossen’
Minister van economische zaken Henk Kamp is het eens met de premier. “Het is weinig innovatief om maar geld te blijven uitgeven wat je niet hebt”, reageert hij. “De afgelopen jaren gaven we 22 à 24 miljard euro per jaar uit wat we niet hadden. Dat geld moest dus bijgeleend worden en die schulden moeten we een keer aflossen.”

Om de economische groei verder te stimuleren, neemt het kabinet regels voor ondernemers weg en zorgt het dat financiering voor het bedrijfsleven mogelijk blijft, vertelt Kamp. “Het is nodig dat als de economie straks aantrekt en ondernemers hebben goede bedrijfsplannen dat ze die ook kunnen financieren.”

‘Gas terug nemen’
Hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs is het grotendeels eens met zijn collega uit Tilburg. Het is dan ook tijd om gas terug te nemen, zegt hij. “De Nederlandse overheid heeft een ongekend pakket aan lastenverzwaringen en uitgavenbeperkingen in de steigers gezet. Het staat nog steeds buiten kijf dat de Nederlandse overheid het economisch herstel aanzienlijk heeft vertraagd.”

Wat Jacobs betreft had het kabinet de teugels twee jaar geleden al moeten laten vieren. “Ik vind nog steeds dat de overheid rustig aan moet doen met het begrotingsbeleid”, meent de Rotterdamse hoogleraar. “Consumenten kunnen nog altijd een steuntje in de rug gebruiken. Je kunt ze lastenverlichting geven of minder bezuinigen op voorzieningen.”

Gerelateerde artikelen