Beurs26 mrt '14 21:48Aangepast op 27 mrt '14 06:27

Fed keurt kapitaalplan van Citigroup af

Auteur: ANP Nieuws

De Federal Reserve heeft de kapitaalplannen van vijf banken afgekeurd, waaronder de zwaargewichten Citigroup en de Amerikaanse dochters van HSBC, RBS en Santander.

EPA
EPA

Dat maakte de Amerikaanse centrale bank woensdag bekend.

In totaal moesten 30 banken aantonen over voldoende kapitaal te beschikken om naast het voldoen aan hun financiële verplichtingen ook geld uit te kunnen lenen aan consumenten en aan bedrijven.

De Fed concludeerde dat diverse processen bij Citigroup ondanks verbeteringen in de afgelopen jaren nog te zwak zijn. Zo slaagde de bank er niet in om de omzetten en nettoresultaten bij belangrijke onderdelen te voorspellen in een aantal scenario's. Op andere punten die de Fed eerder al bij Citigroup had aangekaart, wist de bank onvoldoende te verbeteren.

Citigroup

Citigroup wilde, volgens het ingediende plan, in het eerste kwartaal van 2015 6,4 miljard dollar uitgeven aan de inkoop van eigen aandelen en het kwartaaldividend verhogen naar 5 dollarcent per aandeel. De Fed gaf toestemming voor een aandeleninkoop ter waarde van 1,2 miljard dollar en een kwartaaldividend van 1 dollarcent.

De plannen van Bank of America en Goldman Sachs werden pas goedgekeurd nadat beide concerns besloten om minder geld te spenderen aan de uitkering van dividend en aan de inkoop van eigen aandelen.

Vorige week publiceerde de Fed de uitkomst van een stresstest. Daarin was de centrale vraag of de banken gezond genoeg zijn om een nieuwe crisis te doorstaan. Zions Bancorporation doorstond het zwartste scenario in de stresstest niet en behoorde daarom ook tot de banken wiens kapitaalplannen werden afgewezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen