Beurs22 mei '14 06:33Aangepast op 22 mei '14 09:12

Recordaantal buitenlandse bedrijven naar Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft vorig jaar een recordaantal van 370 buitenlandse bedrijfsvestigingen aangetrokken. Dat is18 procent meer dan in 2012. Dat leverde ons land veel nieuwe banen op, blijkt uit een analyse van consultancybedrijf IBM, waarin wereldwijd het investeringsklimaat in kaart is gebracht.

Het gaat onder meer om buitenlandse ondernemingen die hier een distributiecentrum (Action) of nieuw kantoor (Huawei) openen.

9200 nieuwe banen
De vestigingen die vorig jaar zijn aangekondigd, zorgen volgens het onderzoek op termijn in totaal voor ongeveer 9200 nieuwe banen in Nederland, voornamelijk in de ICT, zakelijke dienstverlening en voedingsindustrie. Dat is een ruim de helft meer dan de 6000 arbeidsplaatsen die de projecten van 2012 opleveren.

"Nederland is slechts beperkt door de crisis getroffen wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen'', zegt Roel Spee van IBM. "Op het gebied van loonkosten is de situatie in Nederland momenteel bovendien gunstiger dan in andere West-Europese landen als België en Duitsland.''

Ook andere factoren als aantrekkelijke fiscale omstandigheden en een goede infrastructuur maken Nederland volgens Spee interessant om een vestiging in te openen. "Er is een aantal factoren dat ertoe leidt dat Nederland het al een aantal jaren goed doet: de goede geografische ligging, de infrastructuur. Het zijn zaken die mensen als ‘normaal’ aannemen, maar in internationaal verband belangrijk zijn. De stabiliteit van het vestigingsklimaat speelt ook mee. En wat heel belangrijk is: het potentieel van de mensen, het kennisniveau van de beroepsbevolking.”

VS, China & India
De meeste bedrijven die hier vorig jaar neerstreken, komen uit de VS. Maar ook niet-westerse economieën als China en India zijn belangrijke herkomstlanden.

Veel van de nieuwe vestigingen liggen in de regio Amsterdam. Ook in de steden Rotterdam en Den Haag werden veel bedrijfslocaties door buitenlandse ondernemingen aangekondigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen