Beurs24 sep '13 06:08Aangepast op 23 aug '16 14:21

Zzp’er veel mobieler dan gemiddelde Nederlander

Auteur: BNR Webredactie

De totale reistijd van de zzp’er bedroeg het afgelopen jaar 8,8 uur per week ofwel 105,6 minuten per dag. Dat is significant meer dan de gemiddelde Nederlander, die 60,3 minuten per dag onderweg is.

Dit blijkt uit het themarapport “Vervoer & mobiliteit” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer in samenwerking met Volkswagen, afgenomen onder 1.732 freelancers en zzp’ers in Nederland. “De zzp’er is vaak onderweg vanwege alle projecten die hij doet en de opdrachtgevers die hij bezoekt,“ aldus Jeroen Sakkers, met Victor Mundi initiatiefnemer van de ZZP Barometer. Voor 42,3 procent van de zzp’ers is het werkgebied – de straal van kilometers gemeten vanaf de woonplaats – het afgelopen jaar bovendien verder toegenomen.

Vaker beschikking over auto
Maar liefst 92,6 procent van de zzp’ers heeft de beschikking over een auto. Het autobezit is daarmee significant hoger dan dat van de gemiddelde Nederlander (452 personenauto’s per duizend inwoners) Waar de voorkeur nog steeds uitgaat naar de traditionele brandstoffen – 43,3 procent prefereert diesel, 32,8 procent benzine en 5,9 procent LPG – worden milieuvriendelijke(r) alternatieven echter steeds populairder: hybride (9,7 procent), elektrisch (5,5 procent) en waterstof (2,7 procent).

Kosten dubbel gedeclareerd
Gemiddeld is de zzp’er meer dan 220,00 euro per maand kwijt aan brandstofkosten. 45,2 procent is van plan het komend jaar te besparen op zijn reiskosten. Twee derde declareert zijn reiskosten momenteel, waarvan een derde bij zowel zijn eigen bedrijf als zijn opdrachtgever. 60,4 procent berekent de reiskosten via zijn uurtarief door aan de opdrachtgever.

Gerelateerde artikelen