Beurs17 dec '12 09:27

Kamp maakt kredietgarantie permanent

Auteur: Pieter van den Akker

Het kabinet-Rutte II wil dan wel van Holland Casino af, maar ze gaan nog wel door met gokken: de overheidsgarantie op bedrijfskredieten blijft bestaan.

De overheid gaat permanent garanties afgeven op leningen aan bedrijven. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt het Financiële Dagblad.

Bedrijven die moeilijk aan financiering komen kunnen met deze regeling de overheid voor de helft garant laten staan. Het gaat dan om leningen tussen de 1,5 en 50 miljoen euro. De tijdelijke regeling werd in 2009 ingevoerd als crisismaatregel en zou volgend jaar gestopt worden. Maar Kamp maakt de regeling nu dus toch permanent.

Goed nieuws voor het bedrijfsleven, maar het is de vraag of het voldoende is. Rob Wolthuis, financieringsexpert bij MKB Nederland, beaamt: "Dat is zeker goed nieuws. Dit was in het regeerakkoord ook aangekondigd. In dat akkoord is sowieso veel aandacht voor financiering van MKB-bedrijven. Dat is ook nodig. Deze regeling draagt daar goed aan bij."

Garantielening
Ruim de helft van alle leningaanvragen van het MKB wordt afgewezen. Bedrijven hebben nog steeds grote moeite met het vinden van financiering. Wat kan de overheid daar verder nog aan doen, naast garanties afgeven? Wolthuis: "Ja, financiering van het bedrijfsleven is nu lastig. Dat heeft te maken met de financierbaarheid van het bedrijfsleven. Dat zit al een aantal jaar in zwaar weer."

Dat heeft te maken met 'teruggelopen toekomstperspectieven', zegt hij. "Wat je daar aan kan doen? Dat is een lastige vraag. Wat je als overheid kan doen is bedrijven die in zwaar zitten maar wel toekomstperspectief hebben, ondersteunen met zo'n garantielening. Dat is wat ze nu doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen