Beurs19 aug '14 11:55

Beursherstel zet door

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagochtend verder omhoog. Het koersherstel van een dag eerder lijkt daarmee te worden voortgezet. De relatieve rust aan het geopolitieke front wakkerde de kooplust onder beleggers aan. Op Beursplein 5 vielen de cijfers van TKH Group in goede aarde.

"De AEX staat weer boven de 400 punten en ook de andere Europese beurzen zijn bezig met een sterk herstel. De geopolitieke ontspanning leidt tot aantrekkende beurskoersen. Het positieve sentiment wordt breed gedragen, bijna alle sectoren gaan omhoog. In de VS krijgen we vanmiddag nog de inflatiecijfers en cijfers over de huizenmarkt die mogelijk voor wat reuring kunnen zorgen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

AEX 0,5 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 402,02 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 594,52 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen dikten tot 0,9 procent aan.

Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 1,7 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een verlies van 0,6 procent.

TKH Group bovenaan
In de MidKap ging TKH Group aan kop met een plus van bijna 9 procent. Het technologiebedrijf zag zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink toenemen. Vooral het onderdeel Industrial Solutions, waar kabels en bandenbouwmachines worden gemaakt, deed het goed.

Bij de kleinere bedrijven ging Stern Groep 10,5 procent onderuit. Uit de resultaten die maandag na de slotbel bekend werden gemaakt, bleek dat het autobedrijf ook in de eerste helft van dit jaar kampte met zware marktomstandigheden. Ook de halfjaarcijfers van AND konden beleggers niet bekoren. Het aandeel van de digitale kaartenmaker zakte bijna 3 procent.

In Kopenhagen steeg A.P. Møller-Maersk 4,7 procent na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. De Deense transportgigant verhoogde ook zijn winstverwachting.

BHP Billiton daalde in Londen 4 procent. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld boekte in zijn gebroken boekjaar iets minder winst dan verwacht. Het bedrijf bevestigde daarnaast voor ongeveer 14 miljard dollar aan activiteiten onder te brengen in een apart bedrijf, dat een beursnotering krijgt in Australië.

Euro noteerde 1,3351 dollar
De euro was dinsdagochtend 1,3351 dollar waard, tegen 1,3357 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 96,72 dollar. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder op 101,78 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen