Beurs27 mei '13 07:51Aangepast op 27 mei '13 10:44

Reisaanbieders riskeren boetes

Auteur: Harmen Simon Teunis

Reisaanbieders worden de komende periode streng in de gaten gehouden. De Autoriteit Consument & Markt wil dat er een einde komt aan onduidelijke prijzen in de reisbranche, zoals prijzen van vliegtickets, vakantiehuisjes en georganiseerde reizen.

Dat is maandag bekendgemaakt. Als reisorganisaties schimmig blijven doen over aanbiedingen en prijzen, kunnen zij rekenen op torenhoge boetes. Daarmee dreigt de Autoriteit Consument en Markt.

Anita Vegter, bestuurslid van de ACM, legt uit dat er tijden wetgeving bestaat op het gebied van prijstransparantie. "Er is inderdaad wetgeving op het  gebied van prijstransparantie. Er zijn initiatieven geweest van de brancheverenigingen en uitspraken van de reclamecodecommissie", zegt Vegter. Maar het gros van de organisaties lijkt daar maling aan te hebben. "Uit onderzoek van vorig jaar is gebleken dat nog 80 procent van de reisaanbieders de regels omtrent prijstransparantie niet naleeft."

Extra diensten moeten optioneel zijn
De ACM wil dat de reis of accommodatie kan worden geboekt voor de prijs die in de advertentie staat. Consumenten moeten zelf kunnen kiezen voor extra diensten.

"Het gaat erom dat de prijs die in de advertentie wordt genoemd, niet de prijs is waarvoor de reis of het ticket geboekt kan worden. Het gaat er dan om dat in die advertentieprijs niet alle onvermijdbare kosten vermeld zijn. Dat kunnen boekingskosten zijn maar ook reserveringskosten, luchthavenbelasting, toeslagen die verbonden zijn aan de wijze van betalen. Maar het kunnen ook dossierkosten zijn of bijvoorbeeld de kosten voor een verplicht eindschoonmaak", aldus Vegter.

Totaalbeeld van belang
Het gaat de ACM er vooral om dat duidelijk in de advertentie omschreven staat welke kosten een consument nog voor zijn kiezen krijgt, bij het boeken van een reis. "De consument moet voordat het boekingsproces begint, weten wat er allemaal bij kan komen en een beeld hebben van het totaalbedrag van het ticket. Uiteindelijk gaat het om enkele tientallen euro’s die er per boeking bijkomen."

Blijvende overtreders riskeren een boete van 450.000 euro. Maar de hoogte kan per geval variëren. Over niet al te lange tijd gaat ACM kijken of er nog steeds overtreders zijn. "Dan is het ofwel de brancheverenigingen die iets kunnen doen pf wij gaan handhaven en dat doen we dan door het opleggen van boetes of lasten onder dwangsom. [...] We hebben recent aan een grote luchtvaartmaatschappij een boete opgelegd van 370.000 euro voor vier overtredingen. Het hangt er dus zeer vanaf hoe het in het concrete geval eruit ziet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen