Beurs18 okt '13 16:30

Zorgverzekeraars dwingen kortingen therapeuten af

Auteur: BNR Webredactie

Grote zorgverzekeraars hebben de tarieven voor logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten voor 2014 weten te bevriezen, of zelfs verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De verschillen in vergoedingen tussen grote en kleine verzekeraars lopen daardoor op.

De grote verzekeraars betalen de therapeuten bijna een kwart minder. Volgens André Deens, bestuurslid van de beroepsvereniging fysiotherapeuten (KNGF), gaat de branche onder druk van verzekeraars vaak akkoord met lagere tarieven.  

"Als dat eenmalig gebeurt in een jaar, is dat bedrijfsmatig best goed op te vangen. Maar wat we zien is dat de afgelopen vier jaar een heleboel zorgverzekeraars op een nullijn of beneden inflatie zijn gaan zitten."

Van kleinere verzekeraars krijgen fysiotherapeuten gemiddeld 38 euro per half uur, maar van grote verzekeraars is het vaak maar 30 euro.

Drukkende prijzen
Door de drukkende prijzen is de kwaliteit van zorg ook in het geding, zegt Deens. "Daardoor hebben we minder ruimte voor kwalitatief goede behandelingen, voldoende behandeltijd, investeringen en innovatie. Dat komt allemaal onder druk te staan."

De behandeltijd van patiënten verkorten, is volgens Deens - zelf een fysiotherapeut - geen optie. "We proberen via onze beroepsgroep met zorgverzekeraars in goed contact te komen om duidelijk te maken dat een reële tarief een voorwaarde is voor een goede praktijkvoering en voor goede kwaliteit, ook voor hun cliënten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen