Beurs26 mrt '12 17:04Aangepast op 26 mrt '12 23:04

Fraude betalingsverkeer blijft groeien

Auteur: Thijs Baas

De schade door fraude in het Nederlandse betalingsverkeer is het afgelopen jaar gestegen van 57 miljoen naar 92 miljoen euro.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigde dat de meeste fraude plaatsvond door skimming, het kopiëren van betaalpassen: die verdubbelde bijna, tot 38,9 miljoen euro, nadat deze een jaar eerder juist fors was gedaald.

Verdrievoudiging
De schade door nternetfraude verdrievoudigde tot 35 miljoen euro. Via phishing proberen criminelen de bankgegevens van mensen te achterhalen. Met de banken bestaan nog geen bindende afspraken over vergoeding van de schade. Voorzitter Boele Staal van de NVB meldt dat "dichtbij de 100 procent" aan schadevergoeding wordt uitgekeerd, behalve als "aantoonbaar onzorgvuldig handelen" aan de orde is.

Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand zijn bankgegevens bewust weggeeft of bij herhaling ingaat op phishingpogingen. Ondanks de sterke stijging van de fraude meldde de NVB dat het Nederlandse betalingsverkeer nog altijd veilig is, afgezet tegen de jaarlijkse 3.200 miljard euro omzet en het gebruik van bankpassen.

Monitoring
"Het goede nieuws is dat wij er bovenop zitten", zei Staal. Dagelijks wordt volgens hem voor 2 miljard euro aan transacties gemonitord. Het gemiddelde schadebedrag van internetfraude daalde door de directe controle tot 4.600 euro per geval. Wel slaagden criminelen erin bijna 8.000 keer fraude te plegen. "Maar er kunnen niet zomaar miljoenen verdwijnen."

Wel is duidelijk dat de misdaad meebeweegt met de beveiliging. Staal ziet het als "een ratrace met de crimineel", maar ook daarvoor geldt dat de methodes van hackers sneller worden herkend door snellere controles.

Tv-spotjes zetten volgens Staal wel degelijk zoden aan de dijk, alleen al om mensen bewuster te maken van risico's. De website veilig bankieren van de NVB trekt volgens hem duizend bezoekers per dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen