Beurs5 jul '13 16:39Aangepast op 5 jul '13 16:59

Nog voor 500 miljard aan olie onder Noordzee

Auteur: ANP Nieuws

De Britse regering moet druk uitoefenen op grote oliebedrijven om kleinere partijen toegang te bieden tot pijpleidingen en boorplatformen om zo nog voor 500 miljard dollar (390 miljard euro) aan olie uit de bodem onder de Noordzee te halen.

Dat stellen kleinere oliemaatschappijen die actief zijn op de Noordzee.

De productie van olievelden onder de Noordzee loopt sterk terug omdat veel velden uitgeput raken en grote olieconcerns zoals BP en Shell zich steeds meer richten op lucratievere projecten elders. Maar volgens kenners zouden er nog 4,88 miljard vaten aan olie-equivalent onder de Noordzee zitten.

Die voorraden zijn echter niet winbaar omdat veel kleinere maatschappijen hun olie niet op de markt kunnen brengen zonder toegang tot de infrastructuur van de grote bedrijven.

Platformen
De grote oliemaatschappijen zijn niet happig op samenwerking met kleinere partijen omdat dit niet in hun eigen belang is en verlieslijdend kan zijn. Sommige platformen in de Noordzee zijn al gesloten of zullen de komende jaren sluiten omdat de kosten voor het opereren van verouderde platformen sterk toenemen en de risico's op ongelukken groter worden.

Britse regering
De kleinere maatschappijen willen nu dat de Britse regering strenger wordt voor de grote oliebedrijven, zodat die bereid zijn tot samenwerking of daartoe worden gedwongen. De Britse overheid is inmiddels een onderzoek begonnen om de problemen aan te pakken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen