Beurs30 dec '11 13:21

'Geef het personeel een compliment'

Auteur: Bart Tuinman

Net op het moment dat je lekker aan je champagne staat te nippen, is het er alweer tijd voor... de jaarlijkse speech op de nieuwjaarsreceptie. Vijf tips om dat goed aan te pakken.

Gijs Weenink, van de DebatAcademie, vertelt de do’s and dont’s van de Nieuwjaarsspeech. Volgens hem is het allemaal niet zo moeilijk, inspireer het personeel!

Tip 1
Hou de speech vooral kort, het moet in 5 minuten kunnen. Probeer maximaal 1 tip over te brengen en heel belangrijk: geef het personeel een compliment.

Tip 2
De speech moet het personeel bijpraten over de koers van het bedrijf. Medewerkers zijn meestal trots op het bedrijf waar ze werken, alleen willen ze wel weten welke kant het opgaat. De toekomstplannen moeten duidelijk zijn en een positieve benadering zorgt voor een betere speech.

Tip 3
Probeer daarnaast als leidinggevende authentiek over te komen. Ga niet op een podium staan en gebruik echt géén powerpoint-presentatie. "We noemen het ook wel pauperpoint het is echt een dooddoener. Het is voor mensen die niet kunnen speechen", vertelt Weenink.

Tip 4
Iedereen kan leren speechen. Alleen het kost wel tijd. Bereid dit dan ook liever een maand van tevoren voor dan een week. De slechtste speech die Weenink ooit heeft gehoord is bij een technisch bedrijf. "Niemand kon het verhaal volgen. Aan het einde wist je totaal niet wat de directeur wilde overbrengen. Eigenlijk is dat heel triest."

Tip 5
Volgens Weenink is het belangrijk te onthouden dat er niet veel verschil zit tussen een normale speech en een Nieuwjaarsspeech. En daarbij: "het is niet zo moeilijk".

Vergeet ook niet: niet teveel te drinken voor de speech begint...


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen