Beurs2 okt '13 16:14Aangepast op 2 okt '13 17:12

Aandeelhouders KPN keuren verkoop E-Plus goed

Auteur: BNR Webredactie

De aandeelhouders van KPN hebben woensdag tijdens een buitengewone vergadering zoals verwacht ingestemd met de verkoop van de Duitse dochter E-Plus. Telefónica Deutschland betaalt ruim 8,5 miljard euro voor het onderdeel.

De Stichting Preferente Aandelen B KPN, die onlangs een beschermingsconstructie optrok om het telecombedrijf te beschermen tegen een eventueel vijandig bod van América Móvil, stemde niet mee. Andere aandeelhouders, onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), hadden daar op aangedrongen.

De stichting kan met haar stemrecht in aandeelhoudersvergaderingen besluiten blokkeren. In de eigen statuten staat dat zij van dit recht gebruik kan maken als de continuïteit van KPN als aanbieder en netwerkbeheerder in Nederland gevaar loopt. Daarvan is met de verkoop van E-Plus geen sprake. Overigens staat ook de stichting achter de verkoop.

KPN krijgt voor E-Plus een bedrag van 5 miljard euro in contanten en een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland. Het bedrijf meldde dat het grootste gedeelte van die 5 miljard euro zal worden aangewend om de financiële flexibiliteit te vergroten. Tevens is KPN van plan zijn dividendbetalingen te hervatten over het boekjaar 2014. Het concern gaf verder aan dat de transactie KPN in staat stelt zich te focussen op Nederland en België.

Op de vergadering werd ook ingestemd met andere voorstellen op de agenda die betrekking hebben op de bezoldiging van de raad van bestuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen