Beurs20 aug '14 18:50

LTO blij maar terughoudend over aanpassing boycot

Auteur: BNR Webredactie

Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland is blij dat Rusland enkele producten van de boycotlijst heeft gehaald. Maar de organisatie blijft terughoudend.

"Een zwaluw maakt nog geen zomer. Dit gaat nog maar over een paar producten'', reageert een woordvoerster. Volgens LTO laat de stap wel zien dat Rusland de voedselvoorziening van de eigen burgers belangrijk vindt en dus ook bereid is de import voor bepaalde producten weer toe te laten.

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft een aantal producten uitgesloten van de lijst met goederen die niet meer uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen mogen worden geïmporteerd. Het gaat onder meer om aardappelzaden, lactosevrije melkproducten, vitamineproducten, jonge zalm en forel.

Nodig
De reden dat een deel van de boycot nu alweer wordt teruggedraaid, ligt voor de hand, zegt Oekraïne-watcher Geert-Jan Hahn.

 

Tegelijkertijd werd bekend dat in de Russische hoofdstad Moskou zeven vestigingen van McDonalds worden gesloten op last van de Russische inspectiedienst. Waaronder ook de eerste McDonalds die in 1990 in Rusland werd geopend.

Wit-Rusland
Eerder vandaag werd bekend dat Wit-Rusland het importverbod op levend vee vanuit de Europese Unie heeft opgeheven. Die ban stond los van de Russische boycotmaatregelen en bestond al sinds 2012 vanwege de uitbraak van het Schmallenbergvirus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen