Beurs22 apr '14 12:12

Overnamenieuws stuwt beurzen

Auteur: BNR Webredactie

In Europa, waar beleggers terugkeerden na het lange paasweekeinde, waren de aandelenbeurzen dinsdag positief gestemd. Overnameberichten in de farmaceutische sector boden steun aan de handel. Tegenvallende resultaten van Philips hielden de koerswinst op de Amsterdamse beurs beperkt.

"In Amsterdam wordt de markt geraakt door Philips. Elders in Europa gaat het beter en zorgen overnameberichten voor wat fantasie in de markt. We hebben een tijdlang geen grote fusies en overnames gehad. Veel bedrijven hebben echter flink wat cash en moeten daar wat mee gaan doen“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

AEX 0,1 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 397,06 punten, door een koersval van Philips. De MidKap won 0,8 procent tot 654,93 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen 0,7 tot 1,1 procent vooruit.

Philips zakte meer dan 7 procent en bungelde daarmee onderaan de AEX. Het elektronicaconcern zag de winst in het eerste kwartaal met ruim 15 procent dalen. Die daling kwam zowel door slechtere operationele resultaten als door hogere reorganisatiekosten. Philips ziet mede door het conflict tussen Rusland en Oekraïne weinig ruimte om al dit jaar het resultaat te kunnen verbeteren.

BinckBank
In de MidKap werden de kwartaalcijfers van BinckBank wel goed ontvangen. Het aandeel steeg 5,8 procent nadat bleek dat de beleggersbank in de eerste 3 maanden van dit jaar heeft geprofiteerd van de toestroom van particuliere beleggers op de aandelenbeurs.

In Londen klom AstraZeneca ruim 7 procent door overnamespeculatie. Afgelopen weekeinde schreven diverse media dat de Amerikaanse medicijnenmaker Pfizer zijn Britse concurrent wil overnemen voor 60 miljard pond (73 miljard euro).

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis liet maandag weten de oncologie-divisie van het Britse GlaxoSmithKline (GSK) over te nemen voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro) en de vaccintak te verkopen aan GSK. Ook verkoopt Novartis zijn onderdeel voor medicatie voor dieren aan het Amerikaanse Eli Lilly voor 5,4 miljard dollar. Novartis won in Zürich meer dan 2 procent en GSK klom in Londen ruim 5 procent.

Euro noteerde 1,3805 dollar
De euro was 1,3805 dollar waard, tegen 1,3830 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 103,92 dollar. De prijs voor Brentolie zakte ook 0,4 procent, tot 109,56 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen