Beurs14 dec '12 17:25

Zware tijden op komst voor audiciens

Auteur: Harmen Simon Teunis

Audiciens hebben een goed jaar achter de rug. Maar volgend jaar wordt voor de branche aanzienlijk moeilijker, zegt Paul Valk, voorzitter van branchevereniging NVAB.

"Ik ga volgend jaar uit van een hele forse dip. Nog erger; ik ga er ook vanuit dat er volgend jaar een aantal bedrijven gewoon failliet gaat. Niet door deze dip maar door het selectieve inkoopbeleid van zorgverzekeraars",  aldus Valk.

Het zijn volgens Valk vooral de kleinere audiciens die een lastig jaar tegemoet kunnen zien. De zorgverzekeraars sluiten namelijk vooral contracten met grotere ketenbedrijven, zegt hij. "Dan weten de kleine bedrijven in dat verzorgingsgebied van die zorgverzekeraar dat ze volgend jaar in feite de deuren kunnen sluiten, tenzij ze in staat zijn voldoende klanten te vinden die volledig zelf gaan betalen voor het hoortoestel."

2012 goed jaar
Het huidige jaar gaat voor de audiciens de boeken in als uitzonderlijk goed. Belangrijke oorzaak is de aangepaste regelgeving voor de vergoedingen van hoortoestellen die vanaf 1 januari geldt. Veel mensen besluiten daarom nog even snel een nieuw apparaat aan te schaffen, en dat is te zien in de cijfers. "Dit jaar komen we voorlopig uit op zo’n 270.000 toestellen. Vorig jaar waren dat er 230.000. In september werd er 20 procent meer verkocht, in oktober maar liefst 77 procent meer en in november 35 procent meer."

Als de nieuwe regels van kracht zijn, moeten consumenten 25 procent van het hoortoestel bijbetalen. "In de regelgeving van dit jaar is het nog zo dat iedereen in elk geval 550 euro vergoed krijgt. Dat wil zeggen dat ongeveer een derde van onze klanten zonder eigen bijbetaling aan een hoortoestel komt. Het zijn met name klanten die dat doorhebben, die proberen om dit jaar hun toestel nog te vervangen of aan een eerste hoortoestel te komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen