Beurs4 mei '12 17:29

Consument komt in opstand tegen banken

Auteur: Harmen Simon Teunis

Consumenten komen in actie tegen de plotse verhoging van de vaste opslag bij variabele hypotheekrente's. Vrijdag is om die reden de protestwebsite stopdebanken.nl gelanceerd.

Image

ABN Amro en ING kondigden onlangs aan dat deze vaste percentages omhoog gaan. ABN Amro verdubbelt zelfs zijn tarief. Volgens Coen Aarts, oprichter van de website, hebben banken te veel vrijheid en zijn de verhogingen onredelijk hoog.

"Het is een vrij buitensporige verhoging. Het gebeurt tijdens lopende contracten van mensen die niet zomaar weg kunnen. Dus dat is niet zo kies", aldus Aarts. "Bij ABN-klanten is dat een opslag van 1 naar 2 procent, een honderd procent verhoging dus. Bij ING was het al absurd hoog. Zij zaten op 2,4 procent en gaan naar 2,75 procent. Dat zijn tarieven waar ze in het buitenland, in omringende landen, van dromen.”

Contracten stellen niets voor
Hij is bang dat wanneer opslagen zomaar mogen worden verhoogd, dat het gevolg is dat hypotheekcontracten niets meer voorstellen. "De bank kan aan de ene kant het knopje ‘de hypotheekrente gaat omhoog’ draaien. En als je als consument denkt dat het pijn doet en je weg wilt, krijg je een boete. Ze zitten in de tang", zegt Aarts op BNR.

Vuist maken
Aarts hoopt met zijn initiatief veel consument aan zijn zijde te krijgen. "We hebben te maken met hele grote instituten. Banken met communicatieafdelingen en juristen. Het is geen verhouding in kracht. Het enige antwoord wat we daar op kunnen hebben is dat je je gaat verenigen en dat we met zijn allen een vuist terug kunnen maken."

Hij verwacht dat als de banken de maatregelen niet terugdraaien er een rechtszaak zal volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen