Beurs3 mei '12 12:29

Minder starters dan vorig jaar

Auteur: BNR Webredactie

De stagnatie op de Nederlandse startersmarkt hield in het eerste kwartaal van 2012 aan. Circa 39.000 mensen hebben in deze periode een onderneming opgericht, ruim 4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Minder starters dan vorig jaar
Minder starters dan vorig jaar

Dat staat in een rapport dat donderdag door het ING Economisch Bureau werd gepubliceerd. Volgens het rapport zullen in 2012 ongeveer 123.000 starters de markt betreden, een daling van 0,5 procent ten opzichte van 2011.

Een gebrek aan vertrouwen in de economie is volgens het ING Economisch Bureau zeer waarschijnlijk de reden voor de stagnatie van de startersmarkt. Het Bureau verwacht dat de stagnatie nog tot 2013 zal aanhouden.

Regionale verschillen in 2011
Uit de cijfers van het rapport blijkt tevens dat er sterke verschillen zijn tussen de regio's. In de noordelijke provincies van het land lag het aantal starters onder het nationaal gemiddelde, terwijl in de Randstad het aantal starters in 2011 boven het gemiddelde lag.

Het aantal startende ondernemers dat zich in de Randstad vestigde groeide daardoor in 2011 uit tot meer dan 55% van het totaal. Volgens het ING Economisch Bureau is deze ontwikkeling te verklaren aan de hand van de hoge bevolkingsdichtheid en de relatief jonge bevolking in de Randstad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen