Daarmee zou tussen de 15 biljoen dollar vertegenwoordigende Amerikaanse economie en de Europese economie - goed voor 13,1 biljoen dollar - de grootste vrijhandelszone ter wereld ontstaan. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die leiding geeft aan Europa's grootste economie, liet vanuit Berlijn weten dat ze positieve signalen krijgt dat een deal in het verschiet ligt.
Door de barrières weg te nemen zou de uitvoerwaarde in beide regio's met een significant percentage stijgen, schreef Wolfgang Ischinger, hoofd van de afdeling overheidsrelaties van het in München gevestigde Allianz SE, de grootste verzekeraar van Europa, in Handelsblatt.
Handelsbelemmeringen
Als de Verenigde Staten en Europa hun handelsbelemmeringen afschaffen is dat goed nieuws voor onze economie, zegt hoogleraar internationale economie Harry Garretsen. Voorheen vonden onderhandelingen vooral plaats op wereldniveau, via de Wereld Handels Organisatie, maar met het groeien van het aantal aangesloten landen worden de onderhandelingen steeds stroperiger, legt Garretsen uit. "Landen proberen steeds meer bilateraal tot handelsakkoorden te komen."
Vooral de Amerikaanse regering ziet steeds meer redenen om tot een akkoord te komen, en dan zie ik geen belemmeringen. Bovendien kunnen zowel de VS als Europa nog altijd hun eigen tarieven bepalen. Je sluit alleen andere landen uit en daardoor kan de handel verschuiven naar de VS en dat kan nadelig zijn voor bijvoorbeeld China.
Europa was altijd al de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. Specialisatiepatronen, landbouw exporteren we dan waarschijnlijk meer naar de VS, want dat is daar nog altijd behoorlijk beschermd, terwijl veel industriële producten juist hun weg zullen vinden naar de EU, verwacht Garretsen.
Overeenkomst
EU-handelscommissaris Karel De Gucht zei in november dat vrijhandelsgesprekken met de Verenigde Staten dit jaar zullen beginnen en waarschijnlijk in 2014 tot een overeenkomst leiden. De Franse minister van Handel Nicole Bricq riep haar landgenoten in een verklaring op 29 januari op positie te bepalen over een vrijhandelszone. Intussen spoorde Merkel haar EU- partners zaterdag aan om samen te werken aan een overeenkomst over de begroting tussen de 27 EU-landen bij een bijeenkomst eind deze week, met de waarschuwing dat deze deal verre van zeker is."
Begrotingsdeal
EU-leiders ontmoeten elkaar donderdag en vrijdag in Brussel, in een poging een deal te sluiten over de begroting van de 27 lidstaten tellende Europese Unie. In haar wekelijkse podcast gaf Merkel aan moeizame onderhandelingen te verwachten. "Duitsland draagt graag bij aan een goed resultaat. Eind volgende week weten we pas of er succes is geboekt."
Maar de moeite van het proberen is het volgens de bondskanselier zeker waard. Ze voegt eraan toe dat een EU begrotingsdeal zeker - in een tijd van economische onzekerheid - in veel Europese landen een solide basis kan leggen voor financiële stabiliteit.