Beurs3 jun '14 10:35

Dezentjé: Europarlementariërs, kom meer voor Nederlandse economie op

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse Europarlementariërs maken zich te weinig hard voor de Nederlandse economische belangen. Dat zegt Ineke Dezentjé, voorzitter van werkgeversorganisatie FME, op BNR.

Volgens Dezentjé is dit te zien aan de verschillende commissies waaraan de Nederlandse Europarlementariërs deelnemen.

“Ga in de commissies zitten die ertoe doen”, roept zij de Europarlementariërs op.

Rechten voor de Vrouw
“Op dit moment is het nog zo dat een plaatsvervanger zit in de commissie Internationale Handel, terwijl dat een heel belangrijk thema is in Europa natuurlijk. Maar er zitten vijf Nederlandse Europarlementariërs in de groep Rechten voor de Vrouw.”

Dit noemt Dezentjé “een slechte keuze”. “Ik zou zorgen dat ik in een commissie zat waar je echt het economisch belang van Nederland zo goed mogelijk kunt behartigen.”

Gemiste kans
Ze wijst erop dat er in de commissie Internationale Handel bijvoorbeeld maar liefst drie Roemenen zitten, die het dan ook “meer voor het zeggen hebben. Dat vind ik een gemiste kans”.

Zo zouden Nederlanders in deze commissie kunnen bepleiten dat de vele Europese miljarden die nu worden gestoken in landbouw, voortaan worden uitgegeven aan innovatie. “Daar kunnen we mee groeien, als Nederland en ook als Europa. Kom daar dan voor op, in de juiste commissie”, zegt Dezentjé.

Persoonlijke hobby's
Ze wijst erop dat Europarlementariërs niet zijn gekozen om hun “persoonlijke hobby’s” uit te oefenen. “Je bent gekozen door de Nederlandse bevolking. Daar moet je ook voor staan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen