Beurs3 okt '13 14:44

Korte banen, lange banen: jeugdwerkplan werpt vruchten af

Auteur: Thijs Baas

Ruim 8.200 jongeren zijn voorlopig van de straat: uitzendbureau Randstad begon een dikke maand geleden aan de enorme taak om tienduizend jeugdwerklozen aan een baan te helpen. En dat is dus nét niet gelukt.

De jeugd-op-zoekbus die met aan boord dertig werkzoekende jongeren letterlijk ging leuren bij werkgevers om te kijken of er werk was, heeft zeker bijgedragen aan het succes van de actie, denkt algemeen directeur Chris Heuting van Randstad. Daarnaast was het het ouderwetse handwerk, denkt hij, dat ervoor gezorgd heeft dat er veel matches tot stand zijn gebracht tussen werkzoekenden en werkgevers.

Ondanks het feit dat de doelstelling uiteindelijk niet gehaald is, ging de bekendmaking van de cijfers gepaard met een 'hele leuke ceremonie', in de woorden van verslaggever Martijn de Rijk. Heuting is dan ook dik tevreden. "Ik denk dat we een geweldige prestatie hebben neergezet. We doen ons werk, maar gooien er een schepje bovenop en we gaan extra ons best doen voor die doelgroep."

Volgende baan
In totaal duizend jongeren werden vervoerd met de Randstadbus, schat Heuting. Hoeveel mensen op die manier aan een baan zijn gekomen kan hij niet zeggen. Evenmin durft Heuting zich uit te laten over de duurzaamheid van de banen. "We hebben altijd gezegd: het maakt niet uit, een korte baan is ook goed, als het uiteindelijk maar weer leidt tot een volgende baan, en daar zijn we mee bezig."

Werkervaring voor de mensen die aan een baan zijn geholpen, maar ook de mensen die niet aan een baan zijn geholpen hebben dingen geleerd, hun cv kunnen oppoetsen en bovenal: ze hebben zich beter kunnen voorbereiden op de stap die vat nog wel gaat komen, denkt Heuting. "Wij gaan er gewoon mee door en zorgen dat er nog veel meer mensen uit deze doelgroep, maar ook uit andere doelgroepen gewoon aan het werk gaan. Dat is ons werk, namelijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen