Beurs8 sep '14 09:19Aangepast op 8 sep '14 09:54

AEX begint in mineur

Auteur: ANP Nieuws

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend in de min begonnen.

De andere Europese effectenbeurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers kijken vooral uit naar een flinke hoeveelheid macro-economische cijfers, die later in de week naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent lager op 420,33 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 623,17 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent. De FTSE in Londen zakte ook 0,2 procent, door zorgen over het naderende referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. In Frankfurt ging de DAX licht omhoog.

Op macro-economisch vlak bleek dat de export van Duitsland in juli met 4,7 procent is gegroeid in vergelijking met een maand eerder. Daarmee nam de export van de grootste economie van Europa veel sterker toe dan verwacht. De import daalde onverwacht met 1,8 procent.

SBM Offshore
Grootste daler in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een verlies van 0,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal was koploper met een plus van 0,9 procent.

In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech bovenaan met een winst van ruim 6 procent. Navigatiebedrijf TomTom won 2,7 procent na een adviesverhoging door Rabobank. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties sloot de rij met een min van meer dan 1 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

Air France-KLM steeg 0,7 procent. De luchtvaartcombinatie zag het passagiersvervoer in augustus met 3,1 procent toenemen. Vooral dochterbedrijf Transavia vervoerde in de vakantiemaand flink meer passagiers.

Electrolux
Electrolux won in Stockholm 8 procent. Het Zweedse witgoedbedrijf koopt voor 3,3 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) in contanten de divisie voor huishoudelijke apparaten van het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE).

In Dublin klom Ryanair 0,3 procent. De Ierse prijsvechter zal naar verwachting maandag een order van circa 10 miljard dollar bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bekendmaken.

De euro noteerde maandagochtend op 1,2946 dollar, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 93,15 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 0,3 procent minder op 100,55 dollar.

Gerelateerde artikelen