Beurs9 dec '11 12:10

Beurzen behouden vertrouwen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen hebben vrijdag na een schommelende start hun ritme te pakken. Beleggers lijken de Europese politici het voordeel van de twijfel te gunnen.

Ze wachten de verdere ontwikkelingen af rond de euro-top in Brussel, waabij een verdragswijziging voor de totale Europese Unie een station te ver bleek.

"De beurzen reageren eigenlijk opvallend sterk, gezien de onzekerheid die er nog heerst. Tot nu toe zijn er alleen nog informele gesprekken gevoerd in Brussel en is het wachten op het officiële akkoord. Ze moeten echter wel met wat beters komen."

"Maar wat het uiteindelijk gaat worden blijft een vraagteken. Het kan best zijn dat we dat zondagavond pas weten", zegt beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

AEX-index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 301,61 punten. De MidKap-index steeg ook 0,6 procent tot 455,65 punten. De beurs in Parijs won 0,6 procent en Frankfurt klom 0,3 procent. Londen bleef onveranderd.

Eigen verdrag eurolanden
Na nachtelijk overleg in Brussel werd vrijdagochtend bekendgemaakt dat de zeventien eurolanden een eigen verdrag gaan sluiten om strengere begrotingsdiscipline af te dwingen. Andere EU-lidstaten kunnen zich bij dit verdrag aansluiten. Groot-Brittannië en Hongarije lieten al weten niets te zien in het verdrag.

ESM eerder van start
Daarnaast werd afgesproken dat het permanente Europese noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden, het ESM, al in juli volgend jaar van start gaat in plaats van juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

Ook gaan de landen van de Europese Unie 200 miljard euro geven aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen.

SNS Reaal
In de MidKap zakte SNS Reaal 4,7 procent. Uit de testresultaten van de Europese bankentoezichthouder EBA bleek dat SNS Bank 159 miljoen euro aan extra kapitaal nodig heeft om aan de strengere eisen te voldoen.

Bank en verzekeraar ING, die wel slaagde voor de test, steeg 1,5 procent en behoorde daarmee tot de grootste stijgers in de AEX. Volgens de EBA moeten de Europese banken in totaal circa 115 miljard euro aan extra kapitaal ophalen.

Negatief eigen vermogen
Pharming was de grootste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 6,6 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten een negatief eigen vermogen te hebben, als gevolg van naleving van boekhoudkundige regels (IFRS). Volgens het bedrijf heeft het negatieve eigen vermogen geen effect op de beursnotering van de onderneming.

De euro was 1,3362 dollar waard, tegen 1,3315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 98,27 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen