Beurs9 dec '11 11:39

DNB zoekt naar het optimale toezicht

Auteur: BNR Webredactie

De miljarden die de Nederlandse staat tijdens de kredietcrisis in de banken heeft gestoken zullen uiteindelijk allemaal terugkomen, met een "plus".

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank sprak vrijdag tegenover de commissie-De Wit van "een grote hoop belastinggeld". Volgens Knot zal echter over een paar jaar zal blijken dat de Nederlandse overheid er goed uit komt. "Het totale bedrag komt terug met een plus.''

Knot liet verder weten dat De Nederlandsche Bank (DNB) de minister van Financiën altijd "zo vroeg mogelijk" informeert als er problemen dreigen voor individuele financiële instellingen.

"Wij hebben elke veertien dagen lunchoverleg. Als er iets speelt bij een instelling, dan spreken wij daarover. In geanonimiseerde vorm of gewoon met naam en toenaam", zei Knot.

Maatschappelijke onrust
Als aanleidingen om een minister bij te praten noemde Knot maatschappelijke onrust of een mogelijke interventie. "Op het moment dat je denkt: oei, bij deze instelling zou iets mis kunnen gaan dus mogelijk komt het depositogarantiestelsel in beeld. Dan praat je daarover met de minister."

Volgens Knot wordt het toezichtwerk van DNB belemmerd als financiële partijen terughoudender worden in het doorspelen van informatie als ze weten de toezichthouder informatie vaker deelt met derden.

Gerelateerde artikelen