Beurs24 mrt '14 15:55

Beurzen blijven in de min

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen bleven maandagmiddag in de min staan. Beleggers grepen tegenvallende economische cijfers uit Duitsland en China aan om wat winst te nemen na de opmars van afgelopen week. Ook zorgden de aanhoudende spanningen rond de Krim voor terughoudendheid.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 388,38 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 647,51 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,4 procent.

Moeilijke dag
"Het is een beetje een moeilijke beursdag. De inkoopmanagersindex van de Chinese industrie viel tegen en is gezakt naar het laagste niveau in 8 maanden. Ook neemt de activiteit in de industrie al 5 maanden af. Het wordt daardoor steeds moeilijker voor China om de doelstelling van een economische groei van 7,5 procent te halen. Daarnaast blijft men voorzichtig door de spanningen tussen Oekraïne en Rusland“, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische bedrijvigheid in de eurozone in maart vrijwel stabiel is gebleven ten opzichte van februari. De grootste aanjager in de eurozone was Frankrijk, terwijl de bedrijvigheid in Duitsland juist afnam. Eerder op de dag bleek al dat de Chinese industrie in maart opnieuw is gekrompen.

Nieuwkomer
Nieuwkomer OCI werd niet warm onthaald in de AEX. Het aandeel van het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf bungelde onderaan de hoofdindex met een verlies van 4,7 procent. Telecomconcern KPN volgde met een min van 3,8 procent na een adviesverlaging door Citigroup. Baggeraar Boskalis, die naar de AEX promoveerde, stond bovenaan met een winst van 1,5 procent.

Op de lokale markt verloor Altice 2,8 procent. Het kabelbedrijf is volgens de zakenkrant The Wall Street Journal niet van plan zijn bod op SFR, de telefonietak van het Franse mediaconcern Vivendi, te verhogen nu concurrent Bouygues dat ook heeft gedaan.

In Frankfurt steeg Air Berlin meer dan 2 procent. Volgens Duitse media staat Etihad Airways op het punt om zijn belang in Air Berlin verder uit te bouwen en om de Duitse luchtvaartmaatschappij samen met andere investeerders van de beurs te halen.

Euro noteerde 1,3773 dollar
De euro was 1,3773 dollar waard, tegen 1,3797 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 99,94 dollar per vat. Brentolie noteerde 0,2 procent hoger op 107,14 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen